Lapset, suru

Alla olevasta listasta löydät lastenkirjoja jotka käsittelevät surua ja kuolemaa. Kielikuvia esim. ”nukkui pois” tai ”lähti pitkälle matkalle” kannattaa välttää, kun kirjoja luetaan pienille lapsille. Voit vinkata meille uudesta kirjallisuudesta osoitteeseen toimisto@kapy.fi.

 

Bourguignon, Lawrence | Vanha elefantti - Lasten Keskus 2005

Pikku hiiri ja Vanha elefantti ovat ystävykset, joista on paljon iloa ja apua toisilleen. Vanhan elefantin kyydissä Pikku hiiri pääsee pitkille retkille ja seikkailuihin. Kotipuun alla ne kertovat toisilleen hauskoja juttuja. Vanha elefantti on kuitenkin jo hyvin väsynyt eikä se enää näekään kunnolla. Vanha elefantti alkaa kaivata vain lepoa ja rauhaa, pois viidakon iloisesta elämästä. Vähitellen Pikku hiiri ymmärtää, että myös luopuminen kuuluu elämään. Eläinystävän kautta kirja kertoo kauniisti lasta koskettavalla tavalla kuoleman lähestymisestä ja surun kohtaamisesta.

Chisterton Clark Emma | Koirien taivas - Kustannus-Mäkelä 2003

Kirjassa käsitellään lemmikkieläimen kuolemaa. Niki on vanha koira, joka herää yhtenä aamuna koirien taivaassa. Taivas on ihana paikka mutta Niki tietää, että Arto ikävöi sitä. Niinpä se lähettää Arton uniin ilahduttavia mielikuvia taivaasta ja vihjeen uudesta koiranpennusta.

Dal Maso, Annuska & Riitta, Krasavina, Pia | Sateenkaaren värinen saunatonttu - 2019

Tämän kirjan keskeinen teema on lapsen suru. Viisivuotias Max tietää perheen läheisen ystävän kuolevan pian, mutta hän ei osaa hahmottaa, mitä kuolema on. Aikuisten vastaukset siitä, että ihmistä ei enää ole hämmentävät häntä. Max alkaa etsiä selitystä sille, mitä ihmiselle tapahtuu kun hän kuolee.

Durant, Alan & Gliori, Debi | Aina ja ikuisesti - Kustannus-Mäkelä 2004

Saukko, Myyrä, Kettu ja Jänis asuivat metsän keskellä pienessä talossaan sopuisasti ja onnellisina. Syksyn lehtien pudotessa maahan kettu kävi päivä päivältä laihemmaksi ja kalpeammaksi. Eräänä päivänä ystävykset löysivät sen kuolleena puun juurelta. Aluksi ystävysten suru tuntui sietämättömältä. Vähitellen he alkoivat toipua. Ketun kommellusten muisteleminen jopa naurattaa. Pois mennyt ystävä jää elämään Saukon, Myyrän ja Jäniksen sydämeen aina ja ikuisesti.

Eerikäinen Marjo | Suru vieraana kodissamme - Omakustanne 1995

Tyttö muistelee kuollutta pikkuveljeään ja kuulee äidiltään että itkeminen ja muistelu helpottavat. Ikävästä, surusta, syyllisyydestä sekä vihasta kerrotaan pienen tytön sanoin.

Finne Anneli | Mutta tähtein tuolla puolen - Lasten Keskus 1990

Markon ystävä Tiina jää auton alle ystävysten kävellessä leikkipaikalta kotiin. Marko jää suremaan ystäväänsä, muistelee yhdessä tehtyjä asioita ja osallistuu hautajaisiin. Kirjassa pohditaan kuolemaa kristilliseltä pohjalta.

Franzon Päivi & Airola Sari | Surusaappaat - Lasten Keskus 2006

Eemillä on maailman paras keinu- ja kalakaveri, hänen mummonsa. Kun mummo sairastuu, yhteiset leikit vaihtuvat sairaalavierailuihin. Sitten mummo kuolee, ja Eemin kodin valtaa varovainen hiljaisuus perheenjäsenten koittaessa peittää surunsa toisiltaan. Sydämessä painava möykky saa Eemin vihdoin puhumaan surustaan äidille ja isälle. Olo helpottuu, kun asiasta uskaltaa puhua.

Gray Nigel | Pikkunallen isoisä - Kustannus-Mäkelä 2000

Pikkunalle ja Ukki ovat parhaat kaverukset. Yhdessä he rakentavat majan puutarhaan. Eräänä päivänä vanha Ukki sairastuu eikä enää parane. Lohdullinen tarina korostaa elämän jatkumista uusissa sukupolvissa. Kuvitus tukee tarinan lämmintä ja valoisaa tunnelmaa.

Hartman Bob, Poole Susie, Watmore Lesley, Pitkänen Merja | Tilkkutaulu - Päivä 2011

Valloittava kirja siitä, miten ukkinsa menettänyt pikkupoika käsittelee suruaan yhdessä mummin kanssa. Mummi osaa lohduttaa pientä surijaa oman ikävänsä keskelläkin, ja hänen keinonsa ovat hyvin käytännöllisiä…

Kirja muistuttaa myös taivaallisen Isän huolenpidosta. Hän on kanssamme sekä valoisina että pimeinä päivinä, eikä meidän tarvitse pelätä edes kuolemaa.

Härmälä Anna | Suruposki - Kustantamo S&S 2016

Kirjassa käsitellään surua ja siitä selviämistä. Heimon isomummo Kimmelstiina kuolee, ja uudet asukkaat ovat muuttamassa isomummon asuntoon. Heimo sulloo äkkiä poskensa täyteen isomummon lempitavaroita ja muistoja. Posket tulevat niin täyteen muistoja, ettei hän pysty puhumaan ja poskiakin alkaa kolottamaan. Yllättäen Heimo löytää metstästä sirkuksen, ja sitä kautta isomummon tavaroille löytyykin uutta käyttöä. Isomummon muisteleminen ei tunnukaan enää pelkästään surulliselta.

Issakainen Tytti, Lindfors Helena, Rahkonen Pekka | Atte ja Anna: toivo kantaa: kun meillä on suru - Lasten Keskus Oy 2007

Kuolemasta on usein vaikea puhua lapsille, olipa kyse sitten käytännön asioista tai kuolemaan liittyvistä käsityksistä. Tässä kirjassa Aten ja Annan perhettä kohtaa suru, kun lasten setä kuolee. Seuraamme, miten perheessä toimitaan ennen hautajaisia ja hautajaisissa, ja kyselemme lasten kanssa, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen.

Jalonen, Riitta | Tyttö ja naakkapuu - Tammi 2004

Tyttö ja naakkapuu kuvaa keskittyneesti lapsen elämän käännekohtaa, isän kuoleman aiheuttamia väistämättömiä muutoksia. Pienen tytön tunteet ja ajatukset kuljettavat hienoviritteistä kertomusta sisäisenä puheena: lapsi miettii elämänsä sattumuksia rautatieaseman isojen naakkapuiden alla äidin ostaessa matkalippuja uuteen paikkaan. Kun naakat yhtäkkiä lähtevät lentoon ja katoavat näkymättömiin, tyttö tietää, miltä puista tuntuu.

Jeffs Stephanie | Joel - Päivä 2005

Joelin ystävä on kuollut. Hänet viedään autolla pois, ja myöhemmin hän on haudattuna maahan. Mitä on tapahtunut? Minne Joelin ystävä on mennyt? Tämä herkkä tarina käy lapsen näkökulmasta läpi surun ja menetyksen tuskaa ja tyhjyyttä, kuoleman ja hautaamisen suruun ja hyväksymiseen. Sen lisäksi, että se selittää, mitä kuolleen ruumiille tapahtuu, se kertoo siitä turvallisesta paikasta, joka odottaa jokaista uskovaa.

Jeffs, Stephanie | Reeta - Päivä 2005

Reeta on usein sairaalassa eikä voi käydä koulua. Hänen Jenni-siskonsa haluaa tietää, miksi hän ei ala parantua. Eikö Jumala kuule heidän rukouksiaan? Eikö hän välitä? Kirja kertoo lämminhenkisestä ja huolehtivasta perheestä, joka opettelee tulemaan toimeen pitkällisen sairauden kanssa. Kirja kertoo kärsimyksestä ja kuolemasta mutta myös taivaasta, missä ei ole enää kyyneleitä, tuskaa eikä kärsimystä.

Koskinen Juha-Pekka, Koskinen Miranda | Hallava hevonen - Karisto 2013

Kun Joni täyttää kuusi, isoisä muuttaa heille asumaan. Isoisä on usein kipeä ja nukkuu paljon, mutta muulloin Joni saa nauttia tämän huikeista tarinoista ja kiireettömästä seurasta. Kunnes eräänä yönä isoisän odottama hallava hevonen ilmestyy pihaan ja vie isoisän viimeiseen seikkailuun.

Kuisma, Titta & Nevakivi, Laila | Puuvanhus ja pikkukoivu - Kustannus Oy Pieni Karhu 2010

Vanha ja nuori koivu olivat hyvin läheisiä. Eräänä yönä hurjasti puhaltava tuuli kaatoi puuvanhuksen ja vähitellen se kuoli. Ennen kuolemaansa puuvanhus ehti antaa pikkukoivulle arvokkaan lahjan. Lahja hälvensi pikkukoivun suurta surua.

Leppänen, Anne | Surupilven salaisuus - PS-kustannus 2019

Miten kertoa lapselle itsemurhasta. Surupilven salaisuus kertoo yhden perheen surutarinan pienen lapsen näkökulmasta. Lapsen sisko on tehnyt itsemurhan, ja tunteet ovat erityisen musertavia. Keskustelu ja tunteiden näyttäminen ottavat lapsen mukaan perheen yhteiseen suruun ja tuovat hänelle turvaa.

Liikkanen, Annu | Hei vaan, mummi! - Lasten Keskus 1998

Ei kai voi olla olemassa koko ajan ja sitten yhtäkkiä ei ollenkaan!, ajattelee Alma, kun mummi kuolee. Mummin iloinen olemus ja hauskat jutut tulevat koko ajan mieleen, ja välillä Almaa kiukuttaa, vaikka olo onkin surullinen. Hautajaisten jälkeen on helpompi hyväksyä se, että mummi on mennyt taivaaseen. Lapsen tunteita kuvaava kirja.

McDonald, Avril | Jukka Hukka ja Iso Hukka - PS-kustannus 2018

Jukka Hukka ja hänen kaverinsa vierailevat mielellään Ison Hukan luona. Eräänä päivänä Iso Hukka onkin poissa, ja he tulevat kovin surullisiksi.

Hämähäkki opastaa Jukka Hukkaa katsomaan asioita hieman toisesta näkökulmasta. Kun Jukka Hukka ymmärtää, ettei oikea rakkaus koskaan pääty, hän voi taas tuntea iloa.

de MONSABERT, Anne-Sophie | Tuhat ja yksi kuollutta lehteä - Kustannus-Mäkelä 1999

Syksy on tullut, ja puut varistavat kuolleita lehtiä. Pupuperhe tekee yhdessä pihatöitä, ja mummikin käy kylässä. Eräänä päivänä mummi joutuu sairaalaan eikä pikkupupu näe häntä enää koskaan. Luonnon kuoleminen ja mummin kohtalo kietoutuvat yhteen. Kuuluu Osaan jo lukea -sarjaan.

Mörö Mari | Surunappi Julkaisija - SYLVA ry 2009

Valtsun ja Veeran veli Olli on sairas, eikä hän parane. Miksi joku sairastuu, mutta joku toinen saa olla terve? Kaikkea ei ihminen, eikä edes mummon virkkaama tuhatjalkainen, voi ymmärtää. Sisarukset kohtaavat elämän rajallisuuden, kun Olli menehtyy. Koko perheellä on surun ja ikävän aika. Silloin mummo ompelee mustan napin tuhatjalkaiselle.  ”Se on vähän niin kuin surunappi, nappi kertoo, että sen kantaja on menettänyt läheisensä ja suree häntä”, mummo sanoo.

Kirjassa seurataan menetyksen kohdanneen perheen arkisia tilanteita hyvinä ja huonoina päivinä – päivinä, jolloin suru on voimakas tunne muiden tunteiden joukossa. Tarinoissa ihmetellään ja kysytään miksi. Teinkö jotain väärin, että tämä sairaus tuli juuri meille, eikä sitä voitu parantaa? Hyvien ja kauniiden muistojen vaaliminen auttaa surussa eteenpäin ja läheisten ihmisten apu ja tuki tuo lohtua. Ja niin kuin puu saa lehtiä, saa ihminen menetyksen jälkeen pikkuhiljaa voimansa takaisin.

Nilsson Ulf | Leikitään hautajaisia - Kustannus-Mäkelä Oy 2006

Koska jonkun pitää auttaa maassa makaavia kuolleita eläimiä, lapset perustavat oman hautaustoimiston. Kuolleet kimalaiset, pakastimesta löytyneet sillit ja mummon loukkuihin jääneet hiiret – kaikki ne saavat arvokkaat hautajaiset kukkineen, itse kirjoitettuine värssyineen ja hautakivineen. Yhtä aikaa hersyvän humoristinen ja haikea tarina lapsista pohtimassa elämän ja kuoleman ikiaikaista mysteeriä.

Parvela Timo | Tuleeko vaari vielä takaisin - WSOY 2009

Eliaksen ja Oulan vaari kuolee. Lapset surevat, kumpikin omalla tavallaan. Äiti ja isä saavat vastattavakseen suuria kysymyksiä elämästä ja kuolemasta. Yhteiset muistot lohduttavat surussa.

Pere Tuula | Helmi-sarja - Wickwick 2019

Helmi-kirjat ovat erityislaatuisia lastenkirjoja herkästä aiheesta. Vammaisen lapsen syntymä vaikuttaa koko perheen ja lähipiirin elämään. Sarjan kirjat kuvaavat pikku-Helmin elämänkaarta sekä perheen elämää – odotusajasta ja yhteiseen elämään sopeutumisesta aina luopumisen aikaan asti. Helmi-siskon pientä elämää tarkastellaan erityisesti koulunkäyntiään aloittavan Jaakko-veljen avoimin ja rakastavin silmin. Aihetta käsitellään lämmöllä ja kunnioituksella. Tukea tarvitsevat pikku-Helmin lisäksi myös lähipiirin ihmiset.

Ranssi-Matikainen Hanna | Jospa ukki nukkuukin? - Suomen hautaustoimistojen liitto 2002

Jasminin ja Joonan ukki on kuollut. Sisarukset pohtivat yhdessä kuolemaan liittyviä kysymyksiä lapsen tavoin – avoimin silmin. Jasmini ja Joona elävät läpi monia kuolemaan liittyviä tunteita ja tapahtumia. Mistä ukille saadaan arkku? Minne ukin tavarat joutuvat? Jasmin miettii sitäkin, tuleeko ukille haudassa kylmä. Kipeästä aiheesta huolimatta kirjan sävy on valoisa ja toiveikas: kaikki ei pääty kuolemaan. Läheinen jatkaa elämäänsä muistoissamme ja ehkä hän näkeekin meidät pilven takaa. Kirjan loppuun sijoitettu asiantuntija osio pyrkii vastaamaan lapsen ja aikuisen mieltä surun keskellä vaivaaviin kysymyksiin.

Robrecht Thierry | Eeva kadonneiden siskojen maassa - Lasten Keskus 2004

Eevan sisko Elisa on kuollut, ja Eevasta tuntuu pahalta. Hän on surunsa vuoksi ”kadonneiden siskojen maassa”, jossa tekee mieli nauraa kun muilla on suru ja itkeä kun muut ovat onnellisia. Pikku hiljaa ajan kuluessa maisema kadonneiden siskojen maassa muuttuu valoisammaksi.

Teckentrup, Britta | Muistojen puu- Lasten Keskus 2013

Kettu oli elänyt pitkän ja onnellisen elämän, mutta nyt se oli väsynyt. Se katsoi rakasta metsäänsä viimeisen kerran, sulki silmänsä ja vajosi ikuiseen uneen.

Eläinten oli vaikea kuvitella elämää metsässä ilman Kettua, mutta Kettua muistellessa niiden surusta raskaat sydämet kevenivät. Samaan aikaan pieni puun taimi nousi lumesta juuri siitä kohdasta, jossa Kettu lepäsi. Tarina tarinalta se kasvoi suuremmaksi, vahvemmaksi ja kauniimmaksi.

Thun Margareta | Enkelimuksu - Tammi 1990

7-vuotiaan Veeran veli Olli menehtyy äkilliseen sairauteen 4-vuotiaana. Veera tapaa pikkuveljeään mielikuvituksessaan, ja tekee tälle runoja. Myös äidin ja isän kanssa on helpottavaa jutella muistoista, joita heillä on Ollista.

Vainio Pirkko | Lumihanhi - Lasten Keskus 1993

Pikku-Annan hoivaama hanhi menehtyy, mutta hanhen pesästä löytyy suuri valkea muna… Kaunis kertomus elämän kiertokulusta pienille lapsille.

Varley Susan | Mäyrän jäähyväislahjat - Lasten Keskus 1996

Metsäneläinten suru vanhan viisaan mäyrän kuolemasta lievittyy, kun ne muistelevat, mitä hauskaa mäyrä elämänsä aikana kaikille opetti.

Vinje, Kari | Pekka ja kaksi käsinettä: kirja kuolemasta - Perussanoma 2000

Eräänä sunnuntai-aamuna Peltosen perheen pikku-Sanna löytyy kuolleena sängystään. Kätkytkuolema, sanovat lääkärit. Suuri suru ja järkytys kerrotaan Pekka-veljen näkökulmasta kristillisin painotuksin: Sanna on mennyt taivaaseen. Sannaa ei koskaan unohdeta, mutta elämä iloineen ja suruineen jatkuu myös Peltosen perheessä

Vikström-Jokela, Monica | Tyhjä paikka: surukirja - Lasten Keskus 2010

Kaikenikäisten käteen sopiva pieni surukirja käsittelee sitä, miltä tuntuu, kun joku, josta kovasti pitää, kuolee. Monica Vikström-Jokela on koonnut pieneksi kirjaksi ajatuksia, runoja ja katkelmia Raamatusta, jotka lohduttavat ja auttavat luottamaan, että kaikki kääntyy vielä hyväksi.

Tukipuhelin päivystää keskiviikkoisin kello 9-11 ja 12-14 numerossa 045 325 9595.

Voit soittaa tukipuhelimeen myös muulloin kuin päivystysaikana ja jättää soittopyynnön.

Voit halutessasi olla yhteydessä myös sähköpostitse osoitteeseen tuki@kapy.fi.