Nuoret

Alla olevasta listasta löydät nuortenkirjoja, jotka käsittelevät surua ja kuolemaa. Voit vinkata meille uudesta kirjallisuudesta osoitteeseen toimisto@kapy.fi.

 

15-vuotias Tess kirjoittaa kirjettä liikenneonnettomuudessa kuolleelle pikkusiskolleen.

Viisitoistavuotias Jonna kokee ison menetyksen, kun hänelle rakas ja tärkeä Ristiinan mummi kuolee yllättäen. Suru kulkee nuoren tytön elämässä monen kuukauden ajan. Mummin jäämistön selvittäminen tuo esiin yllättäviä asioita ja Jonna saa nähdä, että lastenlasten kanssa touhuava ja askarteleva mummikin on joskus ollut nuori neitonen toiveineen ja unelmineen. Saman koulun Miksu ilmestyy kesän kynnyksellä Jonnan elämään.

Palkittu esikoisromaani sisäoppilaitoksessa ystävystyvien nuorten elämäntuskan labyrinteista, syyllisyydestä, toivosta ja anteeksiannosta. Yksinäisyyteensä alistunut Miles Halter siirtyy vanhempiensa suojista Culver Creekin sisäoppilaitokseen Alabamaan. Oliko Milesilla edes elämää ennen sitä – muuta kuin pakkomielle kuuluisiin viimeisiin sanoihin? Kaikki muuttuu, kun kämppäkaveri Chip johdattaa Milesin kielletyn keppostelun pariin. Samassa asuntolassa majaileva Alaska varastaa pian kokemattoman pojan sydämen. Tästä alkaa Milesin matka rakkauden petollisiin kiemuroihin, kunnes kaikki päättyy – aivan liian varhain.

Koskettava nuorten aikuisten romaani on kertomus rakkaudesta, ystävyydestä, veljeydestä ja unelmista. 20-vuotias Nerine muuttaa yhdessä äitinsä kanssa merenrantakylään, jossa hän tutustuu veljeksiin nimeltään Miko ja Eeli. Eelin traagisen kuoleman jälkeen Miko ja Nerine miettivät, mitä elämältä haluavat. Vahvatunnelmainen tarina, jossa käydään läpi kuoleman herättämiä ajatuksia ja tunteita sekä puhumisen vaikeutta.

Novellikokoelman kaikissa kertomuksissa kuvataan kuolemaa nuoren ihmisen näkökulmasta. Perussävy ei kuitenkaan ole synkeä vaan toipumista ja elämän jatkumista korostava.

Leija kertoo lapsesta, joka jossakin jonakin aamuna herää ja muistaa, että on ensimmäinen päivä, kun isää ei enää ole. Isä on kuollut. Lapsi on huoneessaan ja kuuntelee kodin muuttuneita ääniä. Hänen ajatuksensa harhailevat. Hän muistaa tilanteita, joissa isä on mukana. Lapsi oppii, että ikävä ja suru kuuluvat elämään, mutta hän selviää. Monet menneet hetket isän kanssa ovat hyviä ja hauskoja. Ikävää saa itkeä, kun itkettää, mutta nauru ei ole kiellettyä. Joskus voi nauraa ihan kippurassa. Tarinan lähestymistapa on rohkea. Lapsen ajatukset ja mieli saavat edetä omaan tahtiinsa, niitä ei kahlita tai ohjata. Sanoissa ja rivien välissä on lupaus valosta. Leija on kirjoitettu aikuisille ja yli 9-vuotiaille, mutta sitä voi lukea nuoremmillekin.

Neljätoistavuotiaan Hillan vuotta nuorempi pikkuveli Lauri tekee itsemurhan menemällä junan alle. Hilla kelaa tapahtumat läpi suurella tunteella: poliisien ilmoitus, vanhempien reaktio, kavereiden kohtaaminen, hautajaiset… Äiti purkaa suruaan kotitöihin, isä asuu toimistollaan kunnes muuttaa pois kotoa kokonaan. Hilla istuu Laurin lempikivellä ja käy armotonta keskustelua veljensä kanssa, yrittää löytää tapahtuneelle syyn.

Viiltävällä huumorintajulla varustettu Pia tulee Linnean elämään juuri oikeaan aikaan. Sitä ennen Linnealla on vain liikaa pituutta, liian vähän ystäviä, kolmen vuoden kaukorakkaus ja omituinen ihailija. Piasta tulee nopeasti Linnealle se ystävä, jonka kanssa voi hullutella ja puhua kaikesta maan ja taivaan välillä – siis todellinen sielunsisko. Olisi mahdotonta kuvitella elämää ilman Piaa. Kunnes on pakko.

Linnea yrittää jatkaa elämäänsä Pian kuoleman jälkeen, mutta tuntuu, että onnettomat sattumat vain seuraavat toisiaan ja uusia vaikeuksia odottaa joka nurkan takana. Kuin taivaan lahjana saapuu Mark, satumainen poika, joka vie hetkessä jalat alta ja tarjoaa ratkaisun ahdistukseen. Siitä alkaa Linnean vaiherikas matka valtamerten taakse palmujen katveeseen, missä silmät avautuvat ja satu muuttuu todellisuudeksi.

Linnean elämä alkaa palata raiteilleen. Takana ovat parhaan ystävän Pian kuolema ja rankka mutta opettavainen karkumatka Los Angelesiin, edessä ylioppilaskirjoitukset ja uusi elämä. Eräänä päivänä Linnea kohtaa Pian isoveljen Perin, joka palauttaa kaiken menneen mieleen. Linnea ja Per ovat kuin yö ja päivä, mutta jokin vetää heitä yhteen. Ehkä kumpikin haluaa vielä jutella Piasta jonkun sellaisen kanssa, joka taatusti ymmärtää, vai onko kyse kuitenkin jostain suuremmasta?

”Isän puhelun jälkeen ei mennyt kauaa, kun puhelin soi uudelleen. Karoliinan ystävä soitti.
– Onko Karoliina kotona?
– Ei.
– No tuleeko hän huomenna kouluun?
– Tulee.

Ei, Karoliina ei tule huomenna kouluun, eikä enää koskaan. Karoliina on ollut kuolleena puolitoista tuntia.”

Kun lapsi kuolee traagisesti liikenneonnettomuudessa, koko perheen elämä muuttuu tavalla, joka vaikuttaa vuosienkin päähän. Krista joutuu kohtamaan asioita, joiden ei pitäisi kuulua kenenkään nuoren elämään. Mikä auttaa elämässä eteenpäin? Kuinka toivottomilta tuntuvissa tilanteissa voi löytää toivon?
Liian nuori on koskettava tarina surusta, elämän jatkumisesta ja rinnalla kulkevien ihmisten tärkeydestä.

”Kaipaus syntyy heti. Se kuristaa kurkkua ja asettuu sydämeen asumaan. Miten kukaan voi kantaa tätä ikävää mukanaan loppuelämänsä ajan? Miten on mahdollista selvitä tulevaisuudesta, kun joku meistä on poissa? Miten perheeni selviää? Sattuu. Sattuiko häneen? Mitä tapahtui? Missä minä olin? Miksi en voinut auttaa? Kysymykset tulvivat mieleen mutta yhteenkään ei ole vastausta.”

Sisaruksen kuolema jättää jälkeensä monia vastaamattomia kysymyksiä. Tähän kirjaan on koottu sisaruksen menettäneiden tarinoita surusta ja ikävästä. Sisaruksen menettäneet kertovat, miten elämä on mennyt eteenpäin surun ja ikävän kanssa hiljaa rukoillen tai toivoen, että kipu joskus helpottaisi. He kertovat vahvoilla sanoilla surustaan ja siitä, miten elämässä alkaa näkyä mustan ja harmaan lisäksi myös muita värejä, ja pimeyden lisäksi valoa.

Atte ei voi millään uskoa, ettei Hapaa enää ole. Hapaa, joka oli kaikkien suosikki. Kuinka kaverin kuolemasta voi ikinä selvitä? Olisiko Hapa hengissä, jos Atte olisi lauantaina kesken kotibileiden vaivautunut vastaamaan kännykkään?

Nuorten omia kertomuksia menetyksen aiheuttamasta ikävästä ja siitä selviytymisestä.

Kuulas, koskettava nuortenromaani kriisistä toipumisesta ja surutyöstä. Äidin kuoleman jälkeen Emma ja hänen pikkusiskonsa joutuvat muuttamaan etäiseksi jääneen isänsä luokse. Tytöt ovat toistensa ainoa tuki ja turva, kun kiireinen isä ei osaa tulkita heidän hätäänsä. Emma kantaa oman raskaan surunsa lisäksi vastuuta pikkusiskon hyvinvoinnista.

”Jos voisit valita yhden sanan kuvaamaan maailmankaikkeutta, mikä se olisi?” Epäreilu. Epäreilu. Epäreilu. Epäreilu. Epäreilu. Siltä 13-vuotiaasta Stevenistä tuntuu, kun hän saa kuulla pikkuveljensä sairastuneen leukemiaan. Yhtäkkiä äiti katoaa, isästä tulee zombi ja Steveniä uhkaa mikroeinesmyrkytys. Mutta niin kauan kuin hän vetää tavallista vitsiniekan ja rumpalin rooliaan, ei kukaan koulussa epäile mitään. Steven ei voi kasvattaa hoidoista kaljuuntuneen veljensä hiuksia takaisin. Mutta jotakin hän voi tehdä. Hän voi osoittaa tukensa soittamalla rumpuja paremmin ja hurjemmin kuin koskaan. Pikkuveljen lopullinen kohtalo jää kirjassa arvoitukseksi.

Eräänä päivänä 15-vuotiaan Mintun kaksoissisar Melissa katoaa. Häntä etsitään, mutta turhaan. Melissa on suosittu, etevä ja kaunis, Minttu on aina tuntenut jäävänsä sisarensa varjoon. Eräänä päivänä Melissa löytyy kuolleena metsästä. Melissan kuolema herättää Mintussa surun, joka ei ota hälvetäkseen. Kaunis pienoisromaani on surullisesta aiheestaan huolimatta lohdullinen ja lopussa valostuva.

Voit lähettää heinäkuussa tukipyynnön vapaaehtoisillemme sähköpostilla osoitteeseen info@kapy.fi.

Jos tarvitset akuutisti keskustelutukea, voit soittaa valtakunnalliseen MIELI ry:n Kriisipuhelimeen, joka päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.