Nuoret

Alla olevasta listasta löydät nuortenkirjoja, jotka käsittelevät surua ja kuolemaa. Voit vinkata meille uudesta kirjallisuudesta osoitteeseen toimisto@kapy.fi.

 

Beard Philip | Siskoni Zoe 2005

15-vuotias Tess kirjoittaa kirjettä liikenneonnettomuudessa kuolleelle pikkusiskolleen.

Friman Terhi | Mummien ei kuulu koskaan kuolla 2011

Viisitoistavuotias Jonna kokee ison menetyksen, kun hänelle rakas ja tärkeä Ristiinan mummi kuolee yllättäen. Suru kulkee nuoren tytön elämässä monen kuukauden ajan. Mummin jäämistön selvittäminen tuo esiin yllättäviä asioita ja Jonna saa nähdä, että lastenlasten kanssa touhuava ja askarteleva mummikin on joskus ollut nuori neitonen toiveineen ja unelmineen. Saman koulun Miksu ilmestyy kesän kynnyksellä Jonnan elämään.

Green, John | Kaikki viimeiset sanat 2014

Palkittu esikoisromaani sisäoppilaitoksessa ystävystyvien nuorten elämäntuskan labyrinteista, syyllisyydestä, toivosta ja anteeksiannosta. Yksinäisyyteensä alistunut Miles Halter siirtyy vanhempiensa suojista Culver Creekin sisäoppilaitokseen Alabamaan. Oliko Milesilla edes elämää ennen sitä – muuta kuin pakkomielle kuuluisiin viimeisiin sanoihin?Kaikki muuttuu, kun kämppäkaveri Chip johdattaa Milesin kielletyn keppostelun pariin. Samassa asuntolassa majaileva Alaska varastaa pian kokemattoman pojan sydämen. Tästä alkaa Milesin matka rakkauden petollisiin kiemuroihin, kunnes kaikki päättyy – aivan liian varhain.

Hietala Nelli | 390° luoteeseen 2009

Koskettava nuorten aikuisten romaani on kertomus rakkaudesta, ystävyydestä, veljeydestä ja unelmista. 20-vuotias Nerine muuttaa yhdessä äitinsä kanssa merenrantakylään, jossa hän tutustuu veljeksiin nimeltään Miko ja Eeli. Eelin traagisen kuoleman jälkeen Miko ja Nerine miettivät, mitä elämältä haluavat. Vahvatunnelmainen tarina, jossa käydään läpi kuoleman herättämiä ajatuksia ja tunteita sekä puhumisen vaikeutta.

Kallioniemi Tuula | Viimeinen juna 1990

Novellikokoelman kaikissa kertomuksissa kuvataan kuolemaa nuoren ihmisen näkökulmasta. Perussävy ei kuitenkaan ole synkeä vaan toipumista ja elämän jatkumista korostava.

Mazzetti Katarina | Sielunsiskot 2002

Viiltävällä huumorintajulla varustettu Pia tulee Linnean elämään juuri oikeaan aikaan. Sitä ennen Linnealla on vain liikaa pituutta, liian vähän ystäviä, kolmen vuoden kaukorakkaus ja omituinen ihailija. Piasta tulee nopeasti Linnealle se ystävä, jonka kanssa voi hullutella ja puhua kaikesta maan ja taivaan välillä – siis todellinen sielunsisko. Olisi mahdotonta kuvitella elämää ilman Piaa. Kunnes on pakko.

Mazzetti Katarina | Punahilkka ja suden hetki 2003

Linnea yrittää jatkaa elämäänsä Pian kuoleman jälkeen, mutta tuntuu, että onnettomat sattumat vain seuraavat toisiaan ja uusia vaikeuksia odottaa joka nurkan takana. Kuin taivaan lahjana saapuu Mark, satumainen poika, joka vie hetkessä jalat alta ja tarjoaa ratkaisun ahdistukseen. Siitä alkaa Linnean vaiherikas matka valtamerten taakse palmujen katveeseen, missä silmät avautuvat ja satu muuttuu todellisuudeksi.

Mazzetti Katarina | Herttasotilas 2004

Linnean elämä alkaa palata raiteilleen. Takana ovat parhaan ystävän Pian kuolema ja rankka mutta opettavainen karkumatka Los Angelesiin, edessä ylioppilaskirjoitukset ja uusi elämä. Eräänä päivänä Linnea kohtaa Pian isoveljen Perin, joka palauttaa kaiken menneen mieleen. Linnea ja Per ovat kuin yö ja päivä, mutta jokin vetää heitä yhteen. Ehkä kumpikin haluaa vielä jutella Piasta jonkun sellaisen kanssa, joka taatusti ymmärtää, vai onko kyse kuitenkin jostain suuremmasta?

Miettinen Jenna | Liian nuori 2009

”Isän puhelun jälkeen ei mennyt kauaa, kun puhelin soi uudelleen. Karoliinan ystävä soitti.
– Onko Karoliina kotona?
– Ei.
– No tuleeko hän huomenna kouluun?
– Tulee.

Ei, Karoliina ei tule huomenna kouluun, eikä enää koskaan. Karoliina on ollut kuolleena puolitoista tuntia.”

Kun lapsi kuolee traagisesti liikenneonnettomuudessa, koko perheen elämä muuttuu tavalla, joka vaikuttaa vuosienkin päähän. Krista joutuu kohtamaan asioita, joiden ei pitäisi kuulua kenenkään nuoren elämään. Mikä auttaa elämässä eteenpäin? Kuinka toivottomilta tuntuvissa tilanteissa voi löytää toivon?
Liian nuori on koskettava tarina surusta, elämän jatkumisesta ja rinnalla kulkevien ihmisten tärkeydestä.

Miettinen Jenna | Ikävistä pohjattomin 2013

”Kaipaus syntyy heti. Se kuristaa kurkkua ja asettuu sydämeen asumaan. Miten kukaan voi kantaa tätä ikävää mukanaan loppuelämänsä ajan? Miten on mahdollista selvitä tulevaisuudesta, kun joku meistä on poissa? Miten perheeni selviää? Sattuu. Sattuiko häneen? Mitä tapahtui? Missä minä olin? Miksi en voinut auttaa? Kysymykset tulvivat mieleen mutta yhteenkään ei ole vastausta.”

Sisaruksen kuolema jättää jälkeensä monia vastaamattomia kysymyksiä. Tähän kirjaan on koottu sisaruksen menettäneiden tarinoita surusta ja ikävästä. Sisaruksen menettäneet kertovat, miten elämä on mennyt eteenpäin surun ja ikävän kanssa hiljaa rukoillen tai toivoen, että kipu joskus helpottaisi. He kertovat vahvoilla sanoilla surustaan ja siitä, miten elämässä alkaa näkyä mustan ja harmaan lisäksi myös muita värejä, ja pimeyden lisäksi valoa.

Niskanen Kirsi-Marja | Vastaamatta jääneet puhelut 2006

Atte ei voi millään uskoa, ettei Hapaa enää ole. Hapaa, joka oli kaikkien suosikki. Kuinka kaverin kuolemasta voi ikinä selvitä? Olisiko Hapa hengissä, jos Atte olisi lauantaina kesken kotibileiden vaivautunut vastaamaan kännykkään?

Rantalaiho Anneli | Liian iso ikävä: nuoret kertovat surukokemuksistaan 2001

Nuorten omia kertomuksia menetyksen aiheuttamasta ikävästä ja siitä selviytymisestä.

Schuurman, Nora | Auringonkukkatalvi 2005

Kuulas, koskettava nuortenromaani kriisistä toipumisesta ja surutyöstä. Äidin kuoleman jälkeen Emma ja hänen pikkusiskonsa joutuvat muuttamaan etäiseksi jääneen isänsä luokse. Tytöt ovat toistensa ainoa tuki ja turva, kun kiireinen isä ei osaa tulkita heidän hätäänsä. Emma kantaa oman raskaan surunsa lisäksi vastuuta pikkusiskon hyvinvoinnista.

Sonnenblick Jordan | Kuumetta, kipinää ja rumpusooloja 2006

”Jos voisit valita yhden sanan kuvaamaan maailmankaikkeutta, mikä se olisi?” Epäreilu. Epäreilu. Epäreilu. Epäreilu. Epäreilu. Siltä 13-vuotiaasta Stevenistä tuntuu, kun hän saa kuulla pikkuveljensä sairastuneen leukemiaan. Yhtäkkiä äiti katoaa, isästä tulee zombi ja Steveniä uhkaa mikroeinesmyrkytys. Mutta niin kauan kuin hän vetää tavallista vitsiniekan ja rumpalin rooliaan, ei kukaan koulussa epäile mitään. Steven ei voi kasvattaa hoidoista kaljuuntuneen veljensä hiuksia takaisin. Mutta jotakin hän voi tehdä. Hän voi osoittaa tukensa soittamalla rumpuja paremmin ja hurjemmin kuin koskaan. Pikkuveljen lopullinen kohtalo jää kirjassa arvoitukseksi.

Tihinen Mimmu | Sokerista, kukkasista 2006

Eräänä päivänä 15-vuotiaan Mintun kaksoissisar Melissa katoaa. Häntä etsitään, mutta turhaan. Melissa on suosittu, etevä ja kaunis, Minttu on aina tuntenut jäävänsä sisarensa varjoon. Eräänä päivänä Melissa löytyy kuolleena metsästä. Melissan kuolema herättää Mintussa surun, joka ei ota hälvetäkseen. Kaunis pienoisromaani on surullisesta aiheestaan huolimatta lohdullinen ja lopussa valostuva.

Kuronen, Kirsti | Paha Puuska 2015

Neljätoistavuotiaan Hillan vuotta nuorempi pikkuveli Lauri tekee itsemurhan menemällä junan alle. Hilla kelaa tapahtumat läpi suurella tunteella: poliisien ilmoitus, vanhempien reaktio, kavereiden kohtaaminen, hautajaiset… Äiti purkaa suruaan kotitöihin, isä asuu toimistollaan kunnes muuttaa pois kotoa kokonaan. Hilla istuu Laurin lempikivellä ja käy armotonta keskustelua veljensä kanssa, yrittää löytää tapahtuneelle syyn.

Huom! Kesätauon aikana 1. - 31.7. tukiyhteydenottoihin vastaavat Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n vapaaehtoiset vertaistukijat. Yhteydenottajaa pyydetään kirjoittamaan sähköpostiin nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite, lyhyesti yhteydenoton tarve sekä toivotaanko yhteydenottoa sähköpostitse vai puhelimitse. Sähköisiin yhteydenottoihin vastataan muutaman arkipäivän kuluessa.

Sähköposti: info@kapy.fi