Säveliä ja säkeitä

Joiltakin lapsensa menettäneiltä vanhemmilta musiikin tai tiettyjen kappaleiden kuunteleminen  loppuu kokonaan tai pitkäksi aikaa heti lapsen kuoleman jälkeen. Toisaalta musiikki voi olla myös yksi elämää tukeva asia ja tietyt kappaleet tulla entistä tärkeämmiksi. Moni kokee, että musiikkia kuunnellessa voi käsitellä tunteitaan ja saada lohtua surun keskellä.

Musiikilla ja äänillä on vahva tunnevaikutus. Ne voivat lohduttaa tai tukea tunteita, joita ei vielä pysty sanoittamaan.

Tällä sivulla nostamme esiin musiikkia, jotka on tarkoitettu erityisesti sureville.


Kumpu

Vuonna 2002 julkaistu Kumpu-cd julkaistiin uudelleen YouTubessa 2022. Tekijät toivovat sen auttavan ihmisiä surun kokemisessa.  

Levyn esittely:
Levyn tarkoitus on auttaa surevaa ihmistä surutyössä. Se on äänimaailmoilla tehty kertomus. Puheet ovat lyhyitä ajatuksia surun kokemisesta. Levy ei kerro valmiita vastauksia, mutta antaa ihmiselle kuuntelun avulla aikaa omille tunteilleen. Musiikkina on käytetty Heikki Suolahden Sinfonia Piccolaa ja Pekka Nurmen sävellyksiä. Kantavana ajatuksena on ollut: ”Suru kestää aikansa, kulje se läpi”.

”Tämä levy syntyi henkilökohtaisen surun seurauksena. Pahimman surun aikana tuntui raskaalta lukea kirjoja surusta. Musiikki antoi minulle lohdutusta parhaiten. Siitä syntyi ajatus, että kuuntelu olisi muillekin jotenkin helpompaa. Ihmisillä on monia mahdollisuuksia käsitellä surua. Surun läpikäymistä saatetaan kuitenkin siirtää tai pyritään unohtamaan se arjen alle. Tämän levyn tarkoituksena on toimia yhtenä välineenä surutyössä.”

Matka 1 sisältää kertojan 
Matka 2 on tarkoitettu myöhemmille kuuntelukerroille ilman kertojaa. 
Matka 1 on julkaistu myös englanninkielisillä teksteillä 

Käsikirjoitus: Anne Laimio ja Pekka Nurmi
Kertoja: Seppo Pääkkönen
Idea ja äänisuunnittelu: Pekka Nurmi
Osioissa 1.2 ja 7 musiikki: Suolahti Heikki Sinfonia piccola. Symphony Orchestra Vivo/Tikka. VVA 1
Muut kappaleet säv. Pekka Nurmi