Säveliä ja säkeitä

Joiltakin lapsensa menettäneiltä vanhemmilta musiikin tai tiettyjen kappaleiden kuunteleminen  loppuu kokonaan tai pitkäksi aikaa heti lapsen kuoleman jälkeen. Toisaalta musiikki voi olla myös yksi elämää tukeva asia ja tietyt kappaleet tulla entistä tärkeämmiksi. Moni kokee, että musiikkia kuunnellessa voi käsitellä tunteitaan ja saada lohtua surun keskellä.

Musiikilla ja äänillä on vahva tunnevaikutus. Ne voivat lohduttaa tai tukea tunteita, joita ei vielä pysty sanoittamaan.

Tällä sivulla nostamme esiin musiikkia, jotka on tarkoitettu erityisesti sureville.


Club For Five -lauluyhtyeen Onnensäteenä-kappale tekee lapsensa menettäneiden surusta näkyvän

Onnensäteenä-kappaleen syntytarina ja merkitys ovat poikkeuksellisia: se on syntynyt yhteistyössä Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n kanssa lohduksi lapsen menettäneille vanhemmille ja perheille.

Ajatus yhteistyöstä Club For Fiven ja Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n välillä syntyi lapsensa menettäneille perheille suunnatuista lauluntekstin kirjoittamisen työpajoista, joita vetänyt Johanna Viksten on kappaleen alkuperäinen sanoittaja. Etänä toteutettuihin ryhmiin osallistui lapsensa menettäneitä vanhempia sekä lasten isovanhempia ja sisaruksia ympäri Suomen. Avustusta projektiin saatiin Otto A. Malmin lahjoitusrahastolta. Apurahan turvin Club For Five sovitti ja työsti ohjelmistoonsa uuden, lapsen kuolemaa käsittelevän mittatilauslaulun. Prosessin tuloksena syntyi kaunis, herkkä mutta voimakas kappale. ”Tekijät onnistuivat katsomaan rankkaa aihetta tosi kauniisti ja synnyttivät hyvin erityisen laulun, josta tuli erityinen myös meille esittäjille”, kuvailee Club For Fiven Jouni Kannisto.

Myös kappaleen solisti, Club For Fiven Saima Haapanen kertoo Onnensäteenä-kappaleen olevan esittäjilleen merkityksellinen. ”Tuntui tärkeältä laulaa edes pientä lohtua perheille suuren surun keskellä. Samalla koimme arvokkaaksi olla mukana tekemässä lapsensa menettäneiden surua näkyväksi myös laajemmin. Kukaan ei saisi jäädä kivussaan yksin. Ihmiset ympärillämme kokevat monenlaisia pysäyttäviä tragedioita, jotka helposti jäävät muilta piiloon. Ymmärrys siitä, mitä toinen käy läpi elämässään, auttaa kohtaamisessa ja asettumisessa tukemaan vaikeaa elämäntilannetta. Tähän toivomme laulumme luovan turvallisen hetken, sillä musiikki alkaa siitä mihin sanat loppuvat”, Haapanen summaa.

Onnensäteenä

Säv. Hanna Kankaala
San. Johanna Viksten, Eija Hinkkala
Sov. Jouni Kannisto

Club For Five

Maija Sariola
Saima Haapanen
Jouni Kannisto
Juha Viitala
Tuukka Haapaniemi

Kuuntele Onnensäteenä-single Spotifyssa täällä.

Katso video kappaleen äänityksistä:

 

Hyvää matkaa

On olemassa surua, jolle ei ole sanoja.

Laulaja, lauluntekijä, muusikko: Laura Tuomi
Piano: Hanna Risku
Äänitys: Jani Autero, Studio Soundlouhos
Kuvaus ja leikkaus: Tapio Ranta, Strand Medialabs Oy
Omistettu surulle, jolle ei löydy sanoja

 

Sun aika – Surun ja lohdun lauluja

Sun aika – Surun ja lohdun lauluja on riipaisevan kaunis debyyttialbumi, jonka laulut ovat syntyneet Janna Paasosen oman lapsen kuoleman jälkeen. Jonas kuoli 8-vuotiaana vain yhdeksän kuukautta saamansa syöpädiagnoosin jälkeen. Jannan kirjoittamat laulut kertovat menetyksen piirtämistä jäljistä; syvästä surusta ja kaiken täyttävästä kivusta, mutta myös hauraasta toivosta ja rakkaudesta, joka ei kuole. Janna lahjoittaa osan levyn tuotosta syöpätutkimuksen hyväksi.

Levyn avausraita Sinä tähtiä tielläsi näät vie peruuttamattomalle matkalle – toisen aika päättyy ja matka tähtiin alkaa, toisen menetys sulkee pimeään, ja nämä eri ulottuvuudet sulautuvat toisiinsa vahvaksi tarinaksi. Luopumisen kipeydestä huolimatta kappaleessa voi tuntea valon pilkahduksen pimeyden keskeltä. Sinä tähtiä tielläsi näät esitettiin Roosa nauha Tanssii tähtien kanssa hyväntekeväisyysjaksossa 30.10.2022 kunnianosoituksena kaikille rakkaillemme, joita kannamme sydämessämme.

Sun aika – surun ja lohdun lauluja

Sävellykset ja sanoitukset: Janna Paasonen
Sovitukset: Matti Paatelma (13 jousisovitus Laura Airola)
Miksaus: Ville Riippa
Masterointi: Jyri Sariola
Laulu: Janna Paasonen
Piano, koskettimet & ohjelmointi: Matti Paatelma
Kitara (5 & 8): Marzi Nyman
Kitara: Saku Mattila
Basso: Anssi Växby
Rummut: Harri Lehtonen
Lyömäsoittimet (4): Abdissa “Mamba” Assefa
Taustalaulut: Enna Snellman & Teri Mantere
Jousikaiku-kvartetti: viulu Pasi Eerikäinen, viulu Laura Airola, alttoviulu Mauri Kuokkanen ja sello Riikka Lampinen.

 Jonaksen kuolema oli kuin kuolema minullekin. Putosin pimeyteen ja pohjattomaan epätoivoon, oli todella vaikea nähdä siitä ulospääsyä. Eräänä yönä Jonaksen kuoleman jälkeen tapahtui jotain ihmeellistä. Heräsin päässäni soivaan lauluun jääden sitä ihmettelemään. Laulu soi vahvana päässäni, ja mietin, missä olin sen kuullut. Ymmärsin pian, etten ollut kuullut sävelmää aiemmin, vaan se soi nyt ensimmäistä kertaa päässäni. Nousin sängystä ylös, hiivin yön hiljaisuudessa pianoni ääreen ja kirjoitin laulun. Aamulla muistin, mitä yöllä oli tapahtunut ja kiirehdin katsomaan, olinko nähnyt vain unta. Pianon päällä oli nuottivihko avattuna ja siinä sotkuisella käsialalla kirjoitetut nuotit. Istuin pianon ääreen ja aloin soittaa kirjoittamiani nuotteja – tunsin lohtua, jota en ollut tuntenut niin pitkään aikaan. Tuona yönä syntyi yksi esikoislevyni lauluista. Monia lauluja on syntynyt tuon ihmeellisen yön jälkeen, ja 30.10.2022 julkaistulle esikoislevylleni valitsin niistä 13.

Kuuntele albumi Spotifyssa täällä.

Kuuntele albumi YouTubessa täällä.

Harsona hämärän yllä

Harsona hämärän yllä on taiteilija Päivi Soikkelin sanoittama ja Tiina Mattilan säveltämä kappale, joka kertoo lapsenlapsen kuolemasta. Alla olevalla videolla Päivi Soikkeli kertoo tarinan laulun takana. Videon lopuksi soi itse kappale, jonka taustalla nähdään Soikkelin taidetta. 

Meijun laulu

Meijun laulu syntyi tyttäreni Meijun muistolle. Meiju eli vuonna 2020 9 kk ja 7 päivää ja menehtyi vaikeaan synnynnäiseen sydänvikaan. Meiju oli sairaudestaan huolimatta todella iloinen ja valoisa lapsi, Neiti Aurinko. Meiju oli tunnettu vekkulista hymystään, kauniista suurista silmistään ja pitkistä hiuksistaan. Meiju oli hyvin huumorintajuinen pieni tyttö.

Meijun laulu

Säv. Sanna Elina, Heli Kaltiokumpu

San. Sanna Elina

Keväällä 2021 syntyi runo ”Tähden päällä”. Runoon syntyi melko pian myös perusmelodia, runo alkoi muuttua lauluksi. Elokuussa 2021 otin yhteyttä Heli Kaltiokumpuun ja sovimme yhteistyöstä laulun säveltämisen, sovittamisen ja äänittämisen tiimoilta. Heli sävelsi lauluun kauniin B-osan. Työstimme laulua yhdessä musiikkikoulu Pop Up:ssa Rovaniemellä. Amanda Sitomaniemi soitti lauluun sello-osuudet. Janne Airaksinen kuvasi valokuvan, miksasi ja masteroi.

Soitan laulussa shantia, joka oli Meijun mieleinen soitin. Shanti oli meillä kotona oven pielessä roikkumassa ja soitimme sitä aina aamuisin. Meiju odotti kovasti meidän aamuista tapaa. Helin ehdotuksesta lisäsimme taustalle syntetisaattorin Dream voicea, se luo mielestämme avaruudellista tunnelmaa, aivan kuin voisimme kuulla rakkaiden edesmenneiden sielujen äänet. Laulun taustalla on kuultavissa myös Meijun oma ääni.

Vuoden 2021 vaeltelin Inarin tuntureissa. Etenkin Kiilopäällä vietin paljon aikaa. Tuntureissa opettelin elämään valtavan suruni kanssa. Syntyi paljon runoja ja muutamia laulujakin. Julkaisen runoista runokirjan: Linnunrata otsallasi.

Kuljin tuntureissa Meijun laulun alkuperäistä versiota laulaen. Sain laulusta todella paljon lohtua. Uskon henkimaailmaan ja koen, että Meiju kuiskaili minulle lohduksi ja voimaksi tämän runon/laulun sanat ja alkuperäisen perusmelodian. Haluan jakaa laulun myös muiden kuultavaksi ja toivon, että laulu tarjoaa lohtua myös muille. Toivon, että Meijun laulu saa siivet ja lentää kaikkialle missä laulua kaivataan.

Laulu julkaistiin Meijun 2-vuotis syntymäpäivänä vuonna 2022.

 

Kumpu

Vuonna 2002 julkaistu Kumpu-cd julkaistiin uudelleen YouTubessa 2022. Tekijät toivovat sen auttavan ihmisiä surun kokemisessa.  

Levyn esittely:
Levyn tarkoitus on auttaa surevaa ihmistä surutyössä. Se on äänimaailmoilla tehty kertomus. Puheet ovat lyhyitä ajatuksia surun kokemisesta. Levy ei kerro valmiita vastauksia, mutta antaa ihmiselle kuuntelun avulla aikaa omille tunteilleen. Musiikkina on käytetty Heikki Suolahden Sinfonia Piccolaa ja Pekka Nurmen sävellyksiä. Kantavana ajatuksena on ollut: ”Suru kestää aikansa, kulje se läpi”.

”Tämä levy syntyi henkilökohtaisen surun seurauksena. Pahimman surun aikana tuntui raskaalta lukea kirjoja surusta. Musiikki antoi minulle lohdutusta parhaiten. Siitä syntyi ajatus, että kuuntelu olisi muillekin jotenkin helpompaa. Ihmisillä on monia mahdollisuuksia käsitellä surua. Surun läpikäymistä saatetaan kuitenkin siirtää tai pyritään unohtamaan se arjen alle. Tämän levyn tarkoituksena on toimia yhtenä välineenä surutyössä.”

Matka 1 sisältää kertojan 
Matka 2 on tarkoitettu myöhemmille kuuntelukerroille ilman kertojaa. 
Matka 1 on julkaistu myös englanninkielisillä teksteillä 

Käsikirjoitus: Anne Laimio ja Pekka Nurmi
Kertoja: Seppo Pääkkönen
Idea ja äänisuunnittelu: Pekka Nurmi
Osioissa 1.2 ja 7 musiikki: Suolahti Heikki Sinfonia piccola. Symphony Orchestra Vivo/Tikka. VVA 1
Muut kappaleet säv. Pekka Nurmi