Säveliä ja säkeitä

Joiltakin lapsensa menettäneiltä vanhemmilta musiikin tai tiettyjen kappaleiden kuunteleminen  loppuu kokonaan tai pitkäksi aikaa heti lapsen kuoleman jälkeen. Toisaalta musiikki voi olla myös yksi elämää tukeva asia ja tietyt kappaleet tulla entistä tärkeämmiksi. Moni kokee, että musiikkia kuunnellessa voi käsitellä tunteitaan ja saada lohtua surun keskellä.

Musiikilla ja äänillä on vahva tunnevaikutus. Ne voivat lohduttaa tai tukea tunteita, joita ei vielä pysty sanoittamaan.

Tällä sivulla nostamme esiin musiikkia, jotka on tarkoitettu erityisesti sureville.


Harsona hämärän yllä

Harsona hämärän yllä on taiteilija Päivi Soikkelin sanoittama ja Tiina Mattilan säveltämä kappale, joka kertoo lapsenlapsen kuolemasta. Alla olevalla videolla Päivi Soikkeli kertoo tarinan laulun takana. Videon lopuksi soi itse kappale, jonka taustalla nähdään Soikkelin taidetta. 

Meijun laulu

Meijun laulu syntyi tyttäreni Meijun muistolle. Meiju eli vuonna 2020 9 kk ja 7 päivää ja menehtyi vaikeaan synnynnäiseen sydänvikaan. Meiju oli sairaudestaan huolimatta todella iloinen ja valoisa lapsi, Neiti Aurinko. Meiju oli tunnettu vekkulista hymystään, kauniista suurista silmistään ja pitkistä hiuksistaan. Meiju oli hyvin huumorintajuinen pieni tyttö.

 

Meijun laulu

Säv. Sanna Elina, Heli Kaltiokumpu

San. Sanna Elina

Keväällä 2021 syntyi runo ”Tähden päällä”. Runoon syntyi melko pian myös perusmelodia, runo alkoi muuttua lauluksi. Elokuussa 2021 otin yhteyttä Heli Kaltiokumpuun ja sovimme yhteistyöstä laulun säveltämisen, sovittamisen ja äänittämisen tiimoilta. Heli sävelsi lauluun kauniin B-osan. Työstimme laulua yhdessä musiikkikoulu Pop Up:ssa Rovaniemellä. Amanda Sitomaniemi soitti lauluun sello-osuudet. Janne Airaksinen kuvasi valokuvan, miksasi ja masteroi.

Soitan laulussa shantia, joka oli Meijun mieleinen soitin. Shanti oli meillä kotona oven pielessä roikkumassa ja soitimme sitä aina aamuisin. Meiju odotti kovasti meidän aamuista tapaa. Helin ehdotuksesta lisäsimme taustalle syntetisaattorin Dream voicea, se luo mielestämme avaruudellista tunnelmaa, aivan kuin voisimme kuulla rakkaiden edesmenneiden sielujen äänet. Laulun taustalla on kuultavissa myös Meijun oma ääni.

Vuoden 2021 vaeltelin Inarin tuntureissa. Etenkin Kiilopäällä vietin paljon aikaa. Tuntureissa opettelin elämään valtavan suruni kanssa. Syntyi paljon runoja ja muutamia laulujakin. Julkaisen runoista runokirjan: Linnunrata otsallasi.

Kuljin tuntureissa Meijun laulun alkuperäistä versiota laulaen. Sain laulusta todella paljon lohtua. Uskon henkimaailmaan ja koen, että Meiju kuiskaili minulle lohduksi ja voimaksi tämän runon/laulun sanat ja alkuperäisen perusmelodian. Haluan jakaa laulun myös muiden kuultavaksi ja toivon, että laulu tarjoaa lohtua myös muille. Toivon, että Meijun laulu saa siivet ja lentää kaikkialle missä laulua kaivataan.

Laulu julkaistiin Meijun 2-vuotis syntymäpäivänä vuonna 2022.

Kumpu

Vuonna 2002 julkaistu Kumpu-cd julkaistiin uudelleen YouTubessa 2022. Tekijät toivovat sen auttavan ihmisiä surun kokemisessa.  

Levyn esittely:
Levyn tarkoitus on auttaa surevaa ihmistä surutyössä. Se on äänimaailmoilla tehty kertomus. Puheet ovat lyhyitä ajatuksia surun kokemisesta. Levy ei kerro valmiita vastauksia, mutta antaa ihmiselle kuuntelun avulla aikaa omille tunteilleen. Musiikkina on käytetty Heikki Suolahden Sinfonia Piccolaa ja Pekka Nurmen sävellyksiä. Kantavana ajatuksena on ollut: ”Suru kestää aikansa, kulje se läpi”.

”Tämä levy syntyi henkilökohtaisen surun seurauksena. Pahimman surun aikana tuntui raskaalta lukea kirjoja surusta. Musiikki antoi minulle lohdutusta parhaiten. Siitä syntyi ajatus, että kuuntelu olisi muillekin jotenkin helpompaa. Ihmisillä on monia mahdollisuuksia käsitellä surua. Surun läpikäymistä saatetaan kuitenkin siirtää tai pyritään unohtamaan se arjen alle. Tämän levyn tarkoituksena on toimia yhtenä välineenä surutyössä.”

Matka 1 sisältää kertojan 
Matka 2 on tarkoitettu myöhemmille kuuntelukerroille ilman kertojaa. 
Matka 1 on julkaistu myös englanninkielisillä teksteillä 

Käsikirjoitus: Anne Laimio ja Pekka Nurmi
Kertoja: Seppo Pääkkönen
Idea ja äänisuunnittelu: Pekka Nurmi
Osioissa 1.2 ja 7 musiikki: Suolahti Heikki Sinfonia piccola. Symphony Orchestra Vivo/Tikka. VVA 1
Muut kappaleet säv. Pekka Nurmi