Valtakunnallinen kuolleiden lasten muistopäivä 23.9.

Mikä on kuolleiden lasten muistopäivä?

Valtakunnallinen kuolleiden lasten muistopäivä on saanut alkunsa vuonna 2010 lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta. Se on tarkoitettu lapsensa menettäneille vanhemmille mutta myös veljille ja siskoille, jotka surevat sisarustaan. Päivä on myös isovanhemmille, kummilapsen menettäneille, päiväkoti- tai koulukaveria ikävöimään jääneille ja muille tuttaville ja läheisille. Päivä on myös heille, jotka tuntevat surua tragedioiden uhreista Suomessa ja maailmalla. Kuolleiden lasten muistopäivä on päivä, jolloin voi tukeutua toisiin, muistella ja sytyttää kynttilän tuomaan lohdutusta ja valoa tulevaan.

Kuolleiden lasten muistopäivänä Käpy Lapsikuolemaperheet ry tahtoo myös tuoda esille lapsensa menettäneiden vanhempien tilannetta yhteiskunnassa. Suurin osa lapsen menettäneistä vanhemmista ei ole oikeutettuja mihinkään sellaiseen yhteiskunnan tarjoamaan tukeen, joka mahdollistaa töistä pois olemisen. Siksi Käpy ry ajaa Suomeen Tanskan mallin mukaista ansiosidonnaista suruvapaata alle 18-vuotiaan lapsen menettäneille. Voit lukea suruvapaasta lisää täältä.

 

Kuolleiden lasten muistopäivän kampanjateema vuonna 2024

Vuonna 2024 kuolleiden lapsen muistopäivän kampanjassa nostetaan esiin lasten ja nuorten surua ja heidän tarvitsemaansa tukea. Järjestämme kampanjan keräysvaroilla tukea lapsille ja nuorille.

 

Miten muistopäivään voi osallistua?

Alla kerromme, miten lapsensa menettäneet, lahjoittajat ja yritykset voivat osallistua Kuolleiden lasten muistopäivään ja päivään liittyvään kampanjaan syyskuun aikana.

Miten järjestän muistopäivän tilaisuuden?

Voit osallistua tilaisuuteen tai järjestää kuolleiden lasten muistopäivän tilaisuuden 23.9. omalla paikkakunnallasi helposti.

Vinkkilista tapahtuman järjestäjille

 1. Ota yhteyttä paikkakuntasi seurakuntaan tai muuhun sopivaan toimijaan, ja ehdota muistotilaisuuden järjestämistä (monilla paikkakunnilla 23.9. klo 18)
 2. Tilaisuus voi olla hyvin yksinkertainen, pääasia on hiljentyä muistojen ääreen.
 3. Esimerkki ohjelmasta, mikäli tilaisuus järjestetään yhteistyössä seurakunnan kanssa:
  – Kokoontuminen hautausmaalla sovitulla paikalla
  – Pieni tervetulopuhe (tilaisuuden järjestäjä)
  – Lyhyt hartaus (pappi)
  – Hiljennytään vuorollaan jokaisen tilaisuuteen osallistuvan henkilön lapsen haudalle. Haudalla henkilö voi halutessaan kertoa lapsen tarinan.
  – Tilaisuudessa voidaan myös laulaa / esittää runoja tai vain hiljentyä rauhassa.
  – Tilaisuuden jälkeen voi olla vielä yhteinen kokoontuminen ja keskustelua tai musiikkia esim. kappelissa (järjestäjä varaa etukäteen).
 4. Voit tilata Käpy ry:n esitteitä maksutta jaettavaksi tapahtumassa, osoitteesta toimisto@kapy.fi mielellään viimeistään kaksi viikkoa ennen tilaisuutta. Kerro tilauksessa myös toivomasi esitemäärä.
 5. Tieto tilaisuudesta kannattaa lähettää hyvissä ajoin Käpy ry:n viestintävastaavalle viestinta@kapy.fi. Kokoamme tälle verkkosivulle tiedon tilaisuuksista, jotta mahdollisimman moni löytäisi tilaisuuteen.
 6. Tilaisuudesta tiedottaminen on tärkeää, jotta mahdollisimman moni löytää paikalle. Voit mainostaa tilaisuutta esim. somessa, paikallislehdessä ja pyytää seurakuntaa mainostamaan omissa viestintäkanavissaan.

Voit käyttää viestinnässä aihetunnistetta #kuolleidenlastenmuistopäivä.

 

Miten yritykset ja muut lahjoittajat voivat osallistua?

Voit osallistua kuolleiden lasten muistopäivän kampanjaan jakamalla tietoa muistopäivästä kanssamme ja lahjoittamalla Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n valtakunnalliseen vertaistukitoimintaan helposti jollain seuraavista tavoista:

 1. Yritykset: Kerro asiakkaillesi, että lahjoitat haluamasi summan tai jonkin tuotteen hinnasta osan Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n vertaistukitoiminnan hyväksi. Käytä somessa #kuolleidenlastenmuistopäivä #kapyry, niin voimme jakaa mainostasi omassa viestinnässämme.
 2. Lahjoita suoraan haluamasi summa lahjoitustilillemme:
  Saaja: Käpy Lapsikuolemaperheet ry
  IBAN: FI53 5680 0020 4068 60
  BIC: OKOYFIHH
  Viesti: Lahjoitus
  Mikäli tarvitset tositteen kirjanpitoosi, pyydä sitä osoitteesta susanna.uittomaki@kapy.fi.
 3. Lahjoita helposti Mobilepay-lyhytnumerolla tai QR-koodilla.QR-koodi 50744 Käpy ry
  Näin lahjoitat Mobilepayssa:
  – Kirjaudu MobilePay-sovellukseen.
  – Valitse haluamasi summa ja syötä numero 50744.
  – Tai seuraa QR-koodia ja syötä sitten MobilePayssä haluamasi summa.
 4. Järjestä esim. tapahtumassa, tuttavapiirissäsi tai sosiaalisessa mediassa Mobilepay-keräys, jonka tuotot lahjoitat Käpy ry:lle. Kerro lahjoittajille yllä oleva ohje Mobilepay-lahjoituksen tekemisestä. 

Voit lähettää meille osoitteeseen viestinta@kapy.fi tiedon siitä, että yrityksesi on mukana. Näin saamme lisättyä yrityksesi tiedot tälle sivulle ja potentiaaliset asiakkaat löytävät kampanjasi helposti.

Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa RA/2020/1059. Lupa on voimassa 1.1.2021 alkaen koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Lupa myönnetty 28.9.2020.

Kerätyillä varoilla toteutetaan valtakunnallista toimintaa perheiden tueksi, joiden lapsi on kuollut. Varat käytetään yhdistyksen vertaistukitoiminnan järjestämiseen sekä vapaaehtoisten vertaistukijoiden koulutukseen ja työnohjaukseen. 

Kysy lisätietoa tai ehdota yhteistyötä: toiminnanjohtaja Susanna Uittomäki, susanna.uittomaki@kapy.fi puh. 045 3260980.

 

Kuolleiden lasten muistopäivän tapahtumat eri paikkakunnilla 23.9.2024

(Listaa päivitetään sitä mukaan, kun saamme tietoa tilaisuuksista. Tilanne 3.6.2024)

Hyvinkää

klo 18–18.30 kaikille avoin Kuolleiden lasten muistopäivän tapahtuma Puolimatkan Kappelissa, Aholankatu 20 (sään salliessa kappelin edustalla, josta kierrämme laskemaan kynttilät lastemme haudoille/muistopöydälle/lasten muistopaikalle). Lapsensa menettäneiden vertaisryhmä noin klo 18.30–20.30 kappelin omaisten huoneessa.

Iitti

klo 18 Iitin seurakunta järjestää Mannerheimin Lastensuojeluliiton Iitin jaoston kanssa Tyhjän sylin illan seurakuntakeskuksella Kausalassa Iitissä (Eerolantie 1, 47400 Kausala)

Vantaa

klo 18 kuolleiden lasten muistopäivän iltahetki Kivistön kirkossa. Lisätietoja täällä

 

Vuonna 2024 mukana olevat yritykset ja tahot

(listaa päivitetään elo-syyskuussa sitä mukaan, kun saamme haastettua uusia tahoja mukaan)

 

Vuonna 2023 mukana olleet yritykset ja tahot

Anu Hedborg photography, suruadressit 

BenuTree lahjoittaa 15 % syyskuun 2023 tuotoista Käpy ry:lle. Istuta rakkaan edesmenneen muistolle puu. Tilaamalla kotimaisen ja ekologisen BenuTree uurnan saat Muistopuun sekä puun istutusohjeet.

Club for Five, Onnensäteenä

Fais, työvaatteet, liikelahjat ja mainostuotteet

IT Tietopiste, ICT-asentaja, tuki & ylläpito ja verkkotunnukset

Jenni Sofia Visuals lahjoittaa lapsensa menettäneille vanhemmille suunnatun rentoutusillan Tampereella.

Kiirrakka lahjoittaa loppuvuoden 2023 aikana myymästään Syli-uurnamalliston ja mallistoon tulevan arkun tuotosta 10 % Käpy ry:lle.

Maaret Kallio, kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija

Surukoru tekee Käpy ry:lle rahalahjoituksen ja lahjoittaa lisäksi 2 € jokaisesta syyskuun aikana tulleesta korutilauksesta.

Tietoverkko FI Oy, ILMARI-ilmoittautumisjärjestelmä

Vehanen lahjoittaa jokaisesta syyskuun aikana tilatusta syyskukkaistutuksesta, sammalsydämestä tai havukranssista 20 € Käpy ry:lle, toimitus voi olla myöhemmin, vaikka jouluksi.

 

Kuolleiden lasten muistopäivä mediassa vuonna 2023

SOSTE-kirje 31/2023, 13.9.2023. 23.9. Kuolleiden lasten muistopäivä

Kirkko ja kaupunki 14.09.2023. Paikka näkymättömälle surulle – kuolleiden lasten muistomerkki valmistui Hämeenkylän seurakunnan hautausmaalle Vantaalle

STT Info 14.09.2023. Kuolleiden lasten muistopäivää vietetään 23.9.

Siikajokilaakso 16.09.2023. Kynt­ti­lät syt­ty­vät kuol­lei­den lasten muis­tol­le 23. syys­kuu­ta – val­ta­kun­nal­li­nen muis­to­päi­vä syntyi van­hem­pien aloit­tees­ta

Iisalmen Sanomat Premium 16.09.2023. Seija Salmijärvi piteli kivuista kärsivää tytärtään ja lupasi saattaa hänet pois täältä – kuoleman jälkeen löytyi 35 kirjettä

Kuusamon Seutu 17.09.2023. Tyhjän sylin muistomerkki on surun, kaipauksen ja lohdun paikka – 23 vuotta sitten tehty aloite toteutui

Karjalainen 18.09.2023. Rantakylän kirkossa Joensuussa vietetään kuolleiden lasten muistopäivän rukoushetkeä tulevana lauantaina

YLE Mielipide 21.9.2023. Leena Vilkan kolumni: Ohjeeni lapsensa menettäneiden kohtaamiseen

Radio Suomi Hämeenlinna 21.9.2023. Lapsensa menettänyt Taina Kalliokoski: ”Pietari teki minusta äidin”

Pieksämäen Lehti Premium 22.09.2023. Vangasniemen kappelissa hartaushetki kuolleiden lasten muistolle

terveyskyla.fi/vertaistalo/ajankohtaista 22.9.2023. Käpy Lapsikuolemaperheet ry tarjoaa vertaistukea suruun

MTV Uutiset 23.09.2023. Parantumaton syöpä vei Leenan tyttären, Teklan, 6 – nyt hän esittää toiveen suomalaisille

YLE 23.09.2023. Äidit kertovat, kuinka sekaisin elämä menee, kun oma lapsi kuolee – Suomessa lapsensa menettäneitä vanhempia kohdellaan epätasa-arvoisesti

Helsingin Uutiset 23.09.2023. Otto, 18, sai harvinaisen kohtauksen ja kuoli – äiti Johanna: ”Sanoin, että Otto ei ehkä selviä, me kyllä selviämme”

MTV Uutiset 23.09.2023. Miten lapselle tulisi puhua kuolemasta? Psykiatrin ja lapsensa menettäneiden neuvot – ”Lapsi ei ymmärrä, jos kerrot, että ihminen nukkui pois”

Uusimaa Premium 23.09.2023. Tyhjä syli satuttaa syvältä – Porvoon hautausmaalle rakennettiin kaunis muistelupaikka

MTV Uutiset 23.09.2023. Kun lapsi kuolee, lukee vanhemman sairauslomatodistuksessa usein masennus tai trauma – Käpy ry toivoo Suomeen ansiosidonnaista suruvapaata.

Ilta-Sanomat 23.09.2023. Kuolema, jota kukaan ei osannut odottaa

Itäväylä 23.09.2023. Näsinmäellä voi nyt surra tyhjää syliä – Muistokivi otetaan käyttöön kuolleiden lasten muistopäivänä

ePressi.com 26.09.2023. Tyhjän sylin kivi siunattiin Vuorentaan hautausmaalla