Tukea lapsille ja nuorille

Lapsi tai nuori ei välttämättä ilmaise suruaan näkyvästi tai ei puhu sisaruksen tai läheisen menettämisestä, jolloin aikuinen saattaa ajatella, että hän ei sure. Useimmiten lapsi tai nuori kuitenkin ajattelee paljon enemmän kuin mitä aikuiset näkevät ja kuulevat. Lapsi tai nuori saattaa suojella ympärillään olevia aikuisia, tai hänellä ei ole keinoja tuoda ajatuksiaan esiin. Hän tarvitsee aikuisen apua ajatustensa ja tunteidensa sanoittamiseen. Lapselle luontainen tapa käsitellä asioita on toiminnallisuus, joten keskusteluissa voi käyttää apuna toiminnallisia menetelmiä.

Tietoa lasten ja nuorten surusta löydät Surevan kohtaamisen tietopankista.

Voit ladata tai tilata oppaan Miten tukea lasta ja nuorta, kun läheinen on kuollut? täältä.

 

Vertaistukea lapsille ja nuorille

Vertaissuhteet ovat tärkeitä myös lapsille ja nuorille. Heillä ei välttämättä ole kaveriverkostossaan ketään, jolla olisi samankaltainen kokemus sisaruksen menettämisestä. Tällöin lapsi tai nuori saattaa kokea itsensä erilaiseksi kuin muut, ja menetyksestä voi olla vaikea puhua muille.

Käpy ry:n järjestää vertaistukea myös lapsille ja nuorille. 

 

Lasten ryhmät vertaistukiviikonlopuissa

Käpy ry järjestää 1–2 kertaa vuodessa vertaistukiviikonlopun, jossa on tarjolla vertaistukea koko perheelle. Kouluikäisille lapsille järjestetään viikonlopun aikana omat vertaistukiryhmänsä ikätason mukaan. Seuraavan vertaistukivikonlopun ajankohta selviää seuraamalla Tapahtumakalenteriamme tai sähköisestä jäsenkirjeestämme.

 

Jatkuva haku lasten ja nuorten verkkoryhmiin

Käpy ry:llä on avoinna jatkuva haku lasten ja nuorten verkkovertaistukiryhmiin. Täytä hakulomake, niin otamme yhteyttä, kun olemme saaneet tarpeeksi hakemuksia ryhmän aloitusta varten ja sovittua ryhmän kokoontumisajat ohjaajan kanssa. 

Ilmoitetut ikärajat ovat suuntaa antavia, muodostamme ryhmiä tarkoituksenmukaisen ikäjakauman perusteella.

Kouluikäisten lasten Tunteet verkkoon -vertaistukiryhmä sisaruksen menettäneille: jatkuva haku. Ryhmä kootaan, kun samanikäisiä noin 7–12-vuotiaita hakijoita on tarpeeksi. Täytä hakemus täällä.

Nuorten verkkoryhmä n. 13–20-vuotiaille sisaruksen menettäneille: jatkuva haku. Hakijoihin ollaan yhteydessä, kun sopivan ikäisiä osallistujia on hakenut riittävästi. Täytä hakemus täällä.

 

Surujärjestöjen yhteiset lasten ja nuorten vertaistukiryhmät

Käpy ry järjestää yhdessä Surujärjestöjen (Nuoret Lesket ry, HUOMA – Henkirikoksen uhrien läheiset ry ja Surunauha – vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille) kanssa vuosittain lasten ja nuorten vertaistukiryhmiä niin verkossa kuin live-tapaamisina.

MULLA ON IKÄVÄ -verkkovertaisryhmä 8.–22.5.2024 yhteistyössä Nuorten Leskien kanssa noin 15–21-vuotiaille nuorille, joilta on kuollut läheinen. Katso lisätiedot ja täytä hakemus viimeistään 29.4. täällä.

Nuorten viikonloppu n. 16–22-vuotiaille läheisen menettäneille nuorille Tampereella 25.–27.10.2024 yhteistyössä muiden Surujärjestöjen kanssa. Lisätietoja ja hakuohjeet täältä.

Voit lähettää heinäkuussa tukipyynnön vapaaehtoisillemme sähköpostilla osoitteeseen info@kapy.fi.

Jos tarvitset akuutisti keskustelutukea, voit soittaa valtakunnalliseen MIELI ry:n Kriisipuhelimeen, joka päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.