Lapset, tunteet

Alla olevasta listasta löydät lastenkirjoja jotka käsittelevät tunteita. Voit vinkata meille uudesta kirjallisuudesta osoitteeseen toimisto@kapy.fi.

 

Friester Paul|Parku-pöllö Lasten Keskus Oy 2004

Kuka ulisee äänekkäästi metsässä? Se ei ole pelottava susihukka, vaan pikkuruinen pöllönpoikanen. Kaikki yritykset piristää Parku-pöllöä epäonnistuvat. Kunpa joku vain tietäisi, miksi se ulisee! Hellyttävä ja hilpeä tarina pikkupöllöstä, jolle löytyy kuin löytyykin se yksi ainoa oikea tapa saada lohtua.

Hoffman Mary, Asquith Ros, Tonteri Maisa|Meidän ja muiden tunteet Lasten Keskus 2013

Milloin olet viimeksi nauranut tikahtuaksesi tai säikähtänyt niin, että säpsähdät? Elämä on täynnä tunteita. Toiset niistä saavat meidät pomppimaan ilosta tai kutittavat hassusti vatsanpohjassa. Toiset tuntuvat ikäviltä ja raskailta. Joskus voi tuntea yhtä aikaa monenlaisia tunteita! On paljon helpompaa, jos omat tunteensa tunnistaa ja uskaltaa kertoa niistä muillekin.

Huikko Eeva| Miltä sipukaisesta tuntuu? Psykologien Kustannus Oy 2006

Lastenkirja tunteista. Kirja on tarkoitettu avuksi kasvattajille, jotka haluavat opettaa lapselle tunteiden tunnistamista. Lapsen kyky selvitä erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa paranee, kun hän osaa kertoa muille omat tuntemuksensa ja tunnistaa toisten ihmisten tunnetiloja. Kirjassa Sipukainen, pieni peikko, on vuoroin innostunut, iloinen, onnellinen, surullinen, syyllinen tai kateellinen. Toisinaan Sipukaista pelottaa, hävettää, inhottaa tai hän on kahden vaiheilla. Erilaisia tunteita kuvataan lapselle tuttujen arkisten tilanteiden kautta: paha mieli iskee, kun vanhemmat lähtevät risteilylle ilman Sipukaista ja kiukkukohtaus uhkaa, kun ei saakaan itse laittaa kenkiä jalkaan. Tekstin lomassa on tunteisiin liittyviä kysymyksiä keskustelun virittämiseksi ja loruja pienimmänkin kuulijan iloksi.

Kaskinen Anna-Mari | Kun pelottaa Kirjapaja 2006

Lapsilla on monenlaisia pelkoja. Tämä kirja on tarkoitettu luettavaksi yhdessä aikuisen kanssa. Pelkäämisestä puhuminen auttaa, eikä pelottava asia ehkä enää tunnukaan niin vaaralliselta.

Kirkkopelto Katri|Hirveää, parkaisi hirviö WSOY 1990

Mutta, pikkuhirviö sopersi, – entä jos tämä kuitenkin loppuu? Jospa joku ihan yhtäkkiä kyllästyy ja sulkee sen kirjan, jossa me olemme? Tai rypistää meistä tekemänsä piirustuksen? Tai lakkaa ajattelemasta meitä tai avaa silmänsä ja herää? Emmekö me sitten lakkaa olemasta? Hirviölapsi herää painajaiseen, jossa tuntee koko olemassaolonsa uhatuksi. Lämmin keskusteluhetki hirviövanhempien kanssa lohduttaa ja johdattaa lukijan perimmäisten kysymysten äärelle. Pelon ja turvallisuuden tunteet, huumori ja herkkyys vaihtelevat tämän kauniin sadun tunnelmallisesti kuvitetuilla sivuilla.

Nuotio Eppu|Näin pienissä kengissä Tammi 2003

Kirja sisältää runoja lasten murheista. Siitä, kun joutuu muuttamaan uudelle paikkakunnalle eikä tunne ketään, kun ukki dementoituu, kun on erilainen kuin muut, kun siskoa lellitään, kun avain unohtuu, kun äiti ja isä eroavat, kun mummi kuolee…

Oliver Gary & Wright Norman|Peten ja Paten rohkeus löytyy Kirjatoimi 1998

Tapaa Pete ja Pate – pesukarhuveljekset, jotka lähtevät tutkimusmatkalle ja tutustuvat pelon hyviin ja huonoihin puoliin. Kirja vastaa lapsen kysymyksiin peloista.

Oliver Gary & Wright Norman|Jesse Jänis ja punaiset korvat Kirjatoimi 1998

Tämä on kertomus Jesse Jäniksestä, metsän hauskimmasta pupujussista. Jessellä on vaikeuksia vihantunteidensa kanssa, kunnes ystävällinen närhi tulee apuun.

Oliver Gary & Wright Norman|Hannes Hirvi ja entäsjossit Kirjatoimi 1998

Hannes Hirvi on huolestunut. Häntä vaivaavat entäjossit, jotka estävät Hannesta leikkimästä ystäviensä kanssa Ikimetsässä.  Kirja vastaa lapsen kysymyksiin huolista ja siitä mitä mahdollisesti tapahtuu jos tekee erilaisia asioita.

Oliver Gary & Wright Norman|Otso Onninen hymy hukassa Kirjatoimi 1998

Otso Onninen on surullinen ja masentunut. Hänen paras ystävänsä Katariina Karhu on muuttanut toiselle puolelle vuorta, hyvä mustikkapaikka on mennyttä ja muutenkin kaikki on kurjaa. Ystävät päättävät yhdessä piristää Otsoa ja pian Otsokin tekee jotain, mitä ei ole tehnyt moneen päivään -hymyilee.

Perkiö Pia|Lapsen lohtukirja Kirjapaja 2010

Pienten ihmisten suuriin suruihin tarvitaan joskus lohdutuksen sanoja. Pia Perkiön kauniit ja koskettavat runot sanoittavat lasten surua ja ikävää menetyksen kohdatessa. Lapsen lohtukirja tarjoaa yhteistä luettavaa ja katseltavaa isien ja äitien tai isovanhempien ja kummien kanssa silloin, kun sanat surussa loppuvat kesken. Tekstit sopivat tueksi keskustelulle milloin tahansa lapsella on suuria kysymyksiä esimerkiksi kuolemasta. Teoksen hengellinen sävy antaa toivoa ja lohtua

Velthujs Max|Sammakko on surullinen Kustannus Mäkelä 2004

Sammakko herää aamulla surullisena. Se ei tiedä syytä suruunsa. Ystävät yrittävät piristää sammakkoa, varsinkin pikkukarhu on kovin huolissaan. Rotan musisointi kirvoittaa kyyneleet sammakon silmiin mutta ystävän nauru ei voi olla tarttumatta sammakkoonkin. Muutkin innostuvat ja kohta kaikki kieriskelevät yhtenä mylläkkänä mylvien naurusta.

Weitze & Battut|Kuinka pikku elefantti parani suuresta surustaan Lasten keskus 1999

Pienellä vaaleanpunaisella elefantilla oli sydänystävä. Mutta eräänä päivänä niiden perheet vaelsivat eri suuntiin, ja ystävykset joutuivat eroamaan toisistaan. Pieni elefantti oli niin murheissaan, ettei sitä huvittanut edes leikkiä. Onneksi pöllö Heureka osasi neuvoa, miten pieni vaaleanpunainen elefantti paranisi suuresta surustaan. Viisas koskettava tarina ystävän menettämisestä ja kaipauksesta, jonka läpikäyminen auttaa löytämään sydämestä tilaa uusille asioille ja ilolle.

Holmberg Tiina, Moisio Johanna | Ville Vilkastuksen tunneseikkailu - Pesäpuu 2003

Tunnetarina pienen gorillan päivästä, hajonneesta perheestä sekä siitä, mitä tunteet saavat aikaan kehossa. Kuvakirja sydänluukkuineen johdattaa lapset tunnistamaan 10 eri tunnetta ja jakamaan niihin liittyviä omia kokemuksiaan. Ville Vilkastuksen tarinaan samaistumalla lapsi voi saada kosketuksen myös omiin tukahdutettuihin tunteisiinsa.

Vuori, Julia | Sika ja tunteet - Otava 2004

Sympaattinen sika ystävineen tutustuttaa pienet lukijat uudessa kirjasarjassa tunteisiin ja väreihin. Sika ja tunteet käsittelee tunteita, joita sika ystävineen kokee, muun muassa ilon, pettymyksen, kiukun, pelon ja rakkauden.

Huom! Kesätauon aikana 1. - 31.7. tukiyhteydenottoihin vastaavat Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n vapaaehtoiset vertaistukijat. Yhteydenottajaa pyydetään kirjoittamaan sähköpostiin nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite, lyhyesti yhteydenoton tarve sekä toivotaanko yhteydenottoa sähköpostitse vai puhelimitse. Sähköisiin yhteydenottoihin vastataan muutaman arkipäivän kuluessa.

Sähköposti: info@kapy.fi