Suruvapaa Suomeen

Lapsensa menettäneet vanhemmat tulisi huomioida Suomessa paremmin. Tällä hetkellä suurin osa  vanhemmista ei ole oikeutettuja mihinkään sellaiseen yhteiskunnan tarjoamaan tukeen, joka mahdollistaisi töistä poissaolon.

 

”Lapsensa menettäminen on yksi suurimmista suruista ja kriiseistä, minkä vanhempi voi kohdata. Lapsensa menettäneet vanhemmat tulisi vihdoin huomioida yhteiskunnassa paremmin. He tarvitsevat aikaa suremiseen, käytännön järjestelyiden hoitamiseen ja uudenlaiseen vanhemmuuteen sopeutumiseen”, kertoo Käpy lapsikuolemaperheet ry:n toiminnanjohtaja Susanna Uittomäki.

 

Suru ei ole sairaus

”Suru ei ole diagnoosi, mutta lapsensa menettänyt voi saada sairaslomaa esimerkiksi masennusdiagnoosin turvin. Mielenterveysdiagnoosi voi kuitenkin olla jatkossa esteenä vakuutusten saannille, työnhaussa tai adoptioprosessissa. Lapsensa menettäneet vanhemmat eivät myöskään ole tällä hetkellä yhdenvertaisessa asemassa keskenään, vaan käytännöt työpaikoilla ja yhteiskunnan eri palveluissa vaihtelevat”, sanoo eduskunnan monimuotoiset perheet -ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Mirka Soinikoski.

Tanskassa on käytössä suruvapaa alaikäisen lapsensa menettäneille. Suruvapaa on pituudeltaan enimmillään 26 viikkoa, ja suruvapaalla ihminen on oikeutettu ansiosidonnaisen etuuteen. Suruvapaalla voi halutessaan olla myös lyhemmän ajan tai pätkissä. Malli on joustava, ja siinä on huomioitu myös epätyypillisissä työsuhteissa olevat, opiskelijat ja työttömät. Suruvapaa koskee kaikkia vanhempia. Suruvapaa mahdollistaa sen, että kriisin hetkellä vanhemmat saavat yhdenvertaisesti taloudellisesti turvatun tilan surra ja sopeutua uudenlaiseen elämäntilanteeseen.

Kirjallinen kysymys eduskunnassa

Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmä on jättänyt kirjallisen kysymyksen lapsensa menettäneiden vanhempien tukemisesta asiasta vastaavalle ministerille. Voit tutustua kysymykseen eduskunta.fi -sivustolla. (Linkki vie suoraan kirjalliseen kysymykseen.)
Kirjallisen kysymyksen allekirjoittivat Mirka Soinikoski (vihr), Mari-Leena Talvitie (kok), Saara Hyrkkö (vihr), Johan Kvarnström (sd), Jussi Saramo (vas) ja Sofia Virta (vihr).

 

Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n tiedote 5.11.2021 (www.sttinfo.fi):
Lapsikuolemajärjestön pyhäinpäivän viesti: suruvapaa lapsensa menettäneille vanhemmille

Tutustu myös Monimuotoiset perheet -verkoston uutiseen aiheesta.

Artikkeli: Ella Keski-Panula, edunvalvonnan asiantuntija, Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Maiju Hirvonen, viestintävastaava, Käpy Lapsikuolemaperheet ry: maiju.hirvonen@kapy.fi, 045 146 2456

Verkkosivujen toteutus marikoo.fi