Tuetulla perhelomalla Pajulahdessa
Jututan Katriina ja Marko Puoliväliä vajaa kaksi viikkoa sen jälkeen, kun he ovat palanneet kotiin Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n järjestämältä tuetulta perhelomalta. Pariskunta vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä lomaviikkoonsa ja kertoo myös lastensa viihtyneen Pajulahdessa mainiosti.
Kun kysyn, mikä sai perheen hakemaan MTLH:n tuettua perhelomaa, Katriina ja Marko vastaavat epäröimättä: vertaistuen tarve. He huomasivat tuetun loman ilmoituksen Käpy ry:n kotisivujen tapahtumakalenterista. He olivat harkinneet osallistumista Käpy ry:n järjestämään vertaistukiviikonloppuun toukokuussa Rautavaaralla, mutta pitivät pitkää ajomatkaa ja yksittäistä viikonloppua työarjen keskellä liian kuormittavana. Pajulahti sen sijaan oli vain 50 minuutin ajomatkan päässä heiltä ja tuettu loma sopivasti kesäloma-aikaan.
Ohjelman väliajoista ja ruokatauoista muodostuikin vapaamuotoista vertaistukea, kun kysäisi toisilta heidän lapsensa tarinaa ja juttu lähti siitä luistamaan.
Puolivälien ennakko-odotukset tosin poikkesivat hieman todellisuudesta: he kuvittelivat, että edessä olisi ”vertaistuen intensiiviviikko”. Kun he sitten saivat viikko-ohjelman, edessä olikin ”ammattiurheilijan lukkari”. Lomaviikko kesti sunnuntaista perjantaihin, ja vertaistukihetkiä oli merkitty ohjelmaan vain 1,5 tuntia keskiviikolle ja torstaille. Vertaistuen nälkä oli niin kova, että pariskunta ei lannistunut tästä, vaan lähestyi rohkeasti toisia lapsensa menettäneitä aamupäivisin koko perheen ulkoliikuntatuokioiden lomassa. Ohjelman väliajoista ja ruokatauoista muodostuikin vapaamuotoista vertaistukea, kun kysäisi toisilta heidän lapsensa tarinaa ja juttu lähti siitä luistamaan.
Tekemistä perheelle, tilaa surulle
Puolivälit kehuivat Pajulahtea positiiviseksi yllätykseksi. Paikka oli hieno ja tekemistä oli runsaasti: koko perheen liikunnallisia puuhia aamupäivisin nurmikentällä ja tekonurmella, minigolfia, venyttelyä liikuntasalissa ja tanssistudiossa, kaksi kuntosalia, perheuintia uimahallissa, keppijumppaa ulkona järven rannalla, rantasauna ja sen lisäksi vielä mahdollisuus vaikkapa kokeilla kamppailulajeja tai vuokrata sup-lautoja. Lapsille oli myös omaa ohjattua ohjelmaa, lisäksi sisäleikkipaikka ja pihalla iso leikkikenttä. Pienille lapsille oli järjestetty hoito ohjattujen aktiviteettien ajaksi. Pajulahdesta löytyi myös luontoa, rauhaa ja tilaa – tarpeen tullen pääsi kävelylle tai vaikka rantakalliolle ottamaan aikaa surulleen.
Myös liikunnalla ja kehonhuollolla oli iso merkitys kokonaisvaltaisessa itsensä hoitamisessa viikon aikana.
Vaikka Katriina ja Marko olisivat kaivanneet ehkä enemmän ohjattuja vertaistukituokioita, he havaitsivat, että vertaistuki oli vain yksi – vaikkakin tärkeä – osa lomaviikkoa. Myös liikunnalla ja kehonhuollolla oli iso merkitys kokonaisvaltaisessa itsensä hoitamisessa viikon aikana. He tunsivat jo toisena lomapäivänä saavuttaneensa lomalta sen mitä olivat kaivanneet: vertaisuutta. Normaalissa arjessa he kokivat kuuluvansa ”omituisten otusten kerhoon”, mutta Pajulahdessa he löysivät nopeasti yhteyden ventovieraiden kanssa. Se tuntui hyvälle.
Loman plussat: vertaistukea, liikuntaa ja ruoka valmiina
Kun kysyn, kenelle ja missä vaiheessa he suosittelisivat tuettua perhelomaa, he vastaavat ”ihan jokaiselle, joka on kokenut tällaisen traagisen tapahtuman”. Heillä itsellään lapsen menetyksestä oli kulunut vasta reilu puoli vuotta, ja he kokivat ajankohdan itselleen sopivaksi: ”Toki jokainen tietää itse parhaiten, missä kohtaa on menossa oman jaksamisensa kanssa.”
He janosivat tässä vaiheessa vertaistukea mutta pystyivät myös nauttimaan kokonaisuudesta. Marko piti ensiarvoisen tärkeänä toisten isien kanssa toiminnallisten hetkien lomassa käytyjä keskusteluja. Katriina puolestaan kertoi nauttineensa juttuhetkien ohella myös valmiiseen ruokapöytään pääsemisestä.
Itsestään huolehtimisessa surun eri vaiheissa on eri painopisteet.
Jos he olisivat hakeneet lomalle pari vuotta myöhemmin, he arvelevat, että eivät olisi kokeneet Käpyn vertaistukea ehkä enää yhtä keskeiseksi osuudeksi. Tuetulle lomalle voi lähteä hyvin erilaisin lähtökohdin: yksi janoaa vertaistukea, toinen nauttii liikunnasta ja kolmas valmiiseen ruokapöytään pääsemisestä. Itsestään huolehtimisessa surun eri vaiheissa on eri painopisteet.
Entä lähtisivätkö Puolivälit uudestaan tuetulle lomalle? ”Ilman muuta, ei tarvitsisi edes miettiä”, Katriina ja Marko vastaavat. MTLH:n sääntöjen mukaan tuetulle lomalle pääsee korkeintaan joka toinen vuosi, mutta sitä odotellessa Puolivälit haaveilevat aikuisten vertaistuellisesta keskusteluviikonlopusta.
Teksti: Hanna Lappalainen
Kuva: Reetta Ristimäki