Sanoita surusi – Täytettävä muistokirja syntyi halusta auttaa muita surevia

Johanna Elolan kirja Sanoita surusi – Täytettävä muistokirja julkaistaan 14.10.2020. Osa muistokirjan tuotoista lahjoitetaan KÄPY ry:lle. Kirjaan voi tutustua paremmin verkkosivulla Sureville.fi.

Sanoita surusi -kirjan kuvitusta.

”Esikoispoikani Ville menehtyi 12-vuotiaana, marraskuussa 2014 sattuneessa tapaturmassa, jossa hiekkakentälle jätetty, painava jääkiekkomaali kaatui sählyä pelaavien poikien päälle kohtalokkain seurauksin.

Muistan rukoilleeni aikoinaan edes pientä välähdystä viiden vuoden päähän. Helpottaisiko tuska? Voisinko enää koskaan nauraa tai olla onnellinen? Olisiko loppuelämäni täynnä surua ja ahdistusta? Välähdystä ei tullut, joten ryhdyin kirjoittamaan. Kirjoitin koko sieluni kyllyydestä. Kirjoitin aina niin kauan, kunnes en enää nähnyt kyyneliltäni kirjoittaa. Sanoitin paperille kaikki ajatukseni ja tunteeni. Minulle kirjoittaminen oli terapiaa. Kirjoittamisen avulla sain oksennettua sen kaiken tuskan paperille ja se helpotti oloani. Kävin läpi kaikki tunteeni, syyllisyydestä ikävään.

Tänä kesänä eräs tuttavani menetti yllättäen poikansa. Halusin muistaa häntä ja antaa hänelle jotain konkreettista apua suureen suruunsa. Ryhdyin miettimään mikä auttoi minua vertaistuen lisäksi suruni alkumetreillä. Se oli kirjoittaminen, joten lähdin etsimään hänelle täytettävää muistokirjaa. Sellaista, johon hän voisi sanoittaa suruaan, kirjoittaa ylös ajatuksiaan ja liimata valokuvia. Halusin kirjan, jota voisi täyttää samaan tyyliin kuin vauvakirjaa. En löytänyt juuri sellaista, jota hain, joten päätin tehdä sellaisen. Olin haaveillut omasta suruaiheisesta kirjasta siitä saakka, kun menetin lapseni. Paluu omien tekstien pariin vaikeutui kuitenkin vuosi vuodelta ja ajattelinkin, että kirja taitaa jäädä vain kaukaiseksi haaveeksi. Nyt kuitenkin koko idea ja sisältö vaan tuli sisältäni valmiina, ehkä olin haudutellut asiaa vuosia. Ehkä tämän oli tarkoitettu menevän näin?

Sanoita surusi -kirja syntyi halusta auttaa surevaa. Kirja on tarkoitettu kaikille läheisensä menettäneille, sillä jokaisen surevan suru on omanlainen ja sanoittamisen arvoinen. Kirja toimii surevalle kauniina muistona edesmenneestä rakkaasta sekä apuna vaikeiden asioiden käsittelyssä. Kirja on myös kaunis lahja surevalle, lohduksi niihin hetkiin, joissa ei ole sanoja.

Kirja sisältää 21 täytettävää kohtaa, 4 valokuvapaikkaa sekä tyhjiä sivuja omille ajatuksille. Kirja on kuvitettu Sofia Amberlan 5 uniikilla maalauksella. Omia päiväkirjamerkintöjäni kirjassa on yhteensä 39. Ne toimivat peilinä surevalle ja auttavat oman surun sanoittamisessa.

Sanoita surusi -Täytettävä muistokirja julkaistaan edesmenneen poikani Villen 18-vuotissyntymäpäivänä 14.10.2020. Osa kirjan tuotosta lahjoitetaan KÄPY ry:lle.”

 

Johanna Elola
Varkautelainen 43- vuotias neljän lapsen äiti
Yrittäjä markkinointipalveluja tarjoavassa yrityksessä Näkyville Oy
Käpy ry:n tukihenkilö ja ohjaaja sekä Surevan kohtaaminen- hankkeen kokemuskouluttaja

Verkkosivujen toteutus marikoo.fi