Kouluikäiset

Alla olevasta listasta löydät kouluikäisten kirjoja, jotka käsittelevät surua ja kuolemaa. Voit vinkata meille uudesta kirjallisuudesta osoitteeseen toimisto@kapy.fi.

 

Holm, Tuija & Turunen, Tuija | Minun suruni. Surutyökirja lapsille ja varhaisnuorille 2008

Helsinki:  Psykologien kustannus Oy

Surutyökirjan avulla lapsi voi nimetä tunteitaan, ymmärtää tuntemuksiaan ja saada vahvistusta oman elämänsä jatkumiseen. Työkirjaa voi täyttää myös yhdessä lapsen kanssa, joka ei vielä itse osaa lukea. Saatavilla myös ”Minun suruni. Aikuisen opas”.

Jalonen, Riitta | Elisabet, nalle ja pikkuveli jota ei ole - Tammi 1994

“Tyttö tietää, että salaisuus on olemassa, mutta hän ei tiedä missä. Ei hän tiedä sitäkään, voiko salaisuuden luo matkustaa tai muuten vain mennä, kun ei hän tiedä mikä salaisuus on.” Koskettava kuvaus tytöstä, joka pohtii suurta menetystä, iloa, surua ja kuolemaa joululahjaksi saamansa nallen avulla. Elisabet tarkastelee nallen silmien vaihtuvia värejä, omia aamu- ja iltasilmiään sekä isän kauas tuijottavia kyyneltyviä silmiä ja etsii niistä vastausta elämän salaisuuteen. Nallen rinnalla eläen Elisabet pääsee vähitellen suuren kaipauksen yli.

Jostein Gaarder | Enkelimysteerio - Tammi 2000

Tänä jouluna Cecilie ei voinut mennä portaille kuuntelemaan kirkonkelloja. Hän oli sairas, eikä vain pikkuisen sairas, vaan hän oli sairastanut jo lokakuusta lähtien. Eräänä yönä Cecilien ikkunalaudalle ilmestyy hahmo, jolla on valkea kaapu ja paljaat varpaat; enkeli nimeltä Ariel.

Kaldhol, Marit | Hyvästi, Henrik - WSOY 1986

Henrik ja Sara ovat parhaat ystävykset ja leikkivät rannassa. Sillä välin, kun Sara käy hakemassa kotoa kuivia lapasia, Henrik hukkuu rantaveteen. Saraa lohduttaa, kun hän pohtii äidin kanssa, että Henrik on tavallaan yhä olemassa heidän ajatuksissaan. Silti välillä Sara on hyvin surullinen, ja tahtoisi että Henrik tulee takaisin. Silloin auttaa itkeminen ja äidin lohdutus.

Kellomäki, Ullamari | Varjomaan prinssi - Lasten Keskus 1997

Jännittävä ja mielikuvitusrikas satu pojasta, joka veljensä menetettyään tapaa tämän uudelleen Varjomaassa, auttaa tätä taistelussa pahaa vastaan ja matkalta palattuaan on valmis rohkeasti kohtaamaan oman elämänsä haasteet.

Lindgren, Astrid | Veljeni leijonamieli - WSOY 2001

Ihmeellinen kertomus pikkuveli Korpusta ja isoveli Joonatanista, hyvän ja pahan kamppailusta, elämästä ja kuolemasta. Veljekset aloittavat kuoltuaan uuden elämän toisessa maailmassa, Nangijalassa jossa he kokevat yhdessä monia jännittäviä seikkailuja.

Marttinen, Tittamari | Saaran taika - WSOY 1996

Nelli ja Saara ovat hyvät ystävät, vaikka heillä on ikäeroa kymmeniä vuosia. Yhdessä he käyvät museoissa ja kahviloissa, juttelevat, luistelevat ja leipovat leipää. Saara kertoo Nellille taiteesta ja menneistä ajoista, myös tuberkuloosiin kuolleesta pikkusiskostaan Iidasta, jota Nelli Saaran mielestä muistuttaa. Saaran taika on hänen valoisa suhtautumisensa elämään ja rakkautensa taiteeseen, jotka hän pystyy välittämään nuorelle Nellillekin. Kertomuksen lopussa Saara kuolee, mutta hänen muistonsa jää elämään Nellin mieleen.

Merrington Bill, Savolainen Tarja | Piilo: kirja lapsille ja nuorille jotka surevat - Sompsa 2007

Kirja lapsille ja nuorille, jotka surevat. Kirjassa kerrotaan nuoren Billin vaiheista, kun hänen äitinsä kuolee yllättäen. Bill kohtaa uusia asioita: hautajaiset, perheessä tapahtuvat muutokset, koulutoverien ja opettajien suhtautuminen, selviäminen ikävästä ja monista tunteista. Kirjan jokaiseen lukuun sisältyy pohdintaosa avuksi lukijan oman surun käsittelemiseen. Kirjasta saavat apua surevat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä, mutta myös ne, jotka haluavat löytää tapoja kulkea menetystään surevien rinnalla

Mäkelä Hannu | Olipa kerran ja monta kertaa - Paasilinna 2014

Innan paras ystävä on Malla, mutta Malla sairastuu. Ja sitten tulee päivä, jolloin Mallaa ei enää ole. Koulussa on tyhjä pulpetti ja tyhjä on myös Innan olo. Kunnes Mallan äiti tuo Innalle kirjat, jotka Malla on halunnut lahjoittaa. Mukaan Malla on kirjoittanut kirjeen, oman testamenttinsa. Kirjat ovat kirjoja, mutta kun Malla avaa yhden, hän joutuu mukaan seikkailuun, josta ei ole tulla loppua. Ja heti perään toiseen, ja sitten kolmanteen. Monien käänteiden jälkeen Inna kirjojen kautta lopulta tavoittaa myös Mallan. Ja Inna ymmärtää, että jokainen ihminen elää niin kauan kuin hänet muistaa.

Vainio, Tuomo | Enkelikoira - Päivä 1997

Enkelikoira on kertomus Pamista ja Jamista, kahdesta koirasta, joista toinen on salaperäinen ja oikeasti ”enkelikoira”. Enkelikoira on mielikuvitukseen ja tunteisiin vetoava tarina, joka ohjaa lukijaa tutustumaan myös omiin tunteisiinsa: pelkoon, suruun, ystävyyteen, luottamukseen.

Valmu Leena | Veera tiellä - WSOY 2010

Kymmenvuotiaan Veeran äiti menehtyy syöpään. Kun äiti vuosi sitten kertoi sairastuneensa, hän vannotti tyttöä pysymään reippaana. Isäänsä Veera ei ole nähnyt; tämä jäi Lappiin äidin muuttaessa etelään eikä koskaan saanut tietää tyttärestään. Veera joutuu sukulaistensa hoteisiin, mutta kauan hän ei huoltajuutta pakoilevien aikuisten helmoissa pyöri: taskussa vain muutama kolikko Veera lähtee etsimään isäänsä.

Siltala Sami, Wren Jason | Särkyneen lasipallon salaisuus - Aikamedia 2014

Aleksi on menettänyt isänsä ja kantaa siitä syyllisyyttä. Puhuva kissa, Ropponen, lähtee Aleksin kanssa selvittämään silinterihattuiselta mieheltä saamaansa tehtävää, särkyneen lasipallon salaisuutta. Aleksin ja Ropposen tarina kertoo, miten lapsi suree. Se sopii lapsen luettavaksi itsenäisesti tai käsiteltäväksi tutun ja turvallisen aikuisen seurassa, jolloin aikuinen voi vastata lapsen kysymyksiin

Wilson, Jacqueline | Ystäväni Vicky - Otava 2006

Vicky on 12-vuotiaan Jaden paras ystävä, ja Jade tekee aina niin kuin Vicky haluaa. Kun Vicky menehtyy liikenneonnettomuudessa, Jaden maailma romahtaa. Miksi heidän piti riidellä juuri ennen onnettomuutta? Pian Jade huomaa, ettei komentelevainen Vicky ole jättänyt häntä – tuntuu kuin tämä yhä seuraisi Jaden jokaista liikettä ja sanaa.

Tukipuhelin päivystää keskiviikkoisin kello 9-11 ja 12-14 numerossa 045 325 9595.

Voit soittaa tukipuhelimeen myös muulloin kuin päivystysaikana ja jättää soittopyynnön.

Voit halutessasi olla yhteydessä myös sähköpostitse osoitteeseen tuki@kapy.fi.